We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 februari 2017 16:00

Marktaandeel BlackBerry zakt wereldwijd onder de 0,0 procent

Het marktaandeel van het eens zo machtige BlackBerry op de smartphonemarkt is nu gedaald tot onder de 0,0 procent. Van de 432 miljoen smartphones die in het laatste kwartaal van 2016 werden verkocht, waren er maar 207.900 van de Canadese smartphone-maker.

Dat betekent dat het marktaandeel van BlackBerry te klein is geworden om uit te drukken in maar een cijfer achter de komma, zo blijkt uit een rapport dat het onderzoeksbureau Gartner deze week heeft gepubliceerd. Om precies te zijn, heeft BlackBerry nu een marktaandeel van 0,048 procent.

In het laatste kwartaal van 2015 bedroeg het marktaandeel van BlackBerry 0,2 procent. Destijds verkocht het bedrijf ruim 900.000 toestellen met daarop zijn BlackBerry-OS.

Marktaandeel al jaren in vrije val 

Jarenlang was BlackBerry hét toestel voor tal van doelgroepen, variërend van zakenmannen tot scholieren en van chatverslaafden tot New Yorkse prostituees. Aan die dominantie op de smartphone-markt kwam een einde met de komst van de iPhone en alle copycats die in de slipstream van Apple eveneens besloten om eveneens toestellen met touch screens op de markt te brengen.

BlackBerry's marktaandeel brokkelde steeds verder af en in september vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het zou stoppen met het zelf ontwerpen van nieuwe smartphones. In plaats daarvan besteedt het bedrijf de ontwikkeling van hardware nu uit aan partners.

Apple na 8 kwartalen weer nummer één

Volgens Gartner zijn Apple en Samsung nog altijd in een hevige strijd verwikkeld om de nummer-één-positie op de smartphonemarkt. Na acht kwartalen stond Apple dankzij de succesvolle lancering van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus voor het eerst weer op nummer één.

In totaal verkocht Apple ruim 77 miljoen smartphones. Het verschil met Samsung was miniem: er werden 256.000 meer iPhones verkocht dan Samsung-toestellen.

Android het populairst

Android blijft verreweg het populairste besturingssysteem met een marktaandeel van 81,7 procent in het vierde kwartaal van 2016 (was 80,7 procent een jaar eerder).

Apple zag het marktaandeel van iOS ook licht groeien: van 17,7 procent in de laatste maanden van 2015 naar 17,9 procent in het vierde kwartaal van 2016. Windows heeft het daarentegen moeilijk: het mobiele besturingssysteem van Microsoft is nog maar goed voor een marktaandeel van 0,3 procent (was 1,1 procent in Q4 van 2015).

In totaal werden er vorig jaar wereldwijd anderhalf miljard smartphones verkocht. Dat was 5 procent meer dan in 2015. De groei versnelde in de loop van het jaar. Het aantal verkochte smartphones in het vierde kwartaal lag 7 procent boven de de laatste drie maanden van 2015.

Kijk techprogramma Bright TV elke week op RTL Z

Topnieuws