Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 december 2017 14:30

Marie (90) vlogt en zit op Instagram: 'Nooit te oud om te leren'

Marie (90) vlogt en zit op Instagram: 'Nooit te oud om te leren'
Oma Marie met haar kleinzoon Martijn

Ze viert morgen haar 91ste verjaardag, maar dat weerhoudt Marie Verhagen er niet van om te vloggen. Samen met haar kleinzoon Martijn vlogt ze en zit ze sindskort ook op Instagram. "Ik vind het leuk om te doen en wil graag nog iets leren, ook al ben ik best oud."

Ze is zover bekend de oudste vlogger van ons land: de 90-jarige Marie Verhagen uit het Brabantse Gemonde. Geboren in 1926. "Ik vlog over van alles op het kanaal 'Ik ben Oma", vertelt Marie met plat Brabants accent. "Over de gerechten die ik kook. Over rikken en jokeren. En over mijn droom die laatst uitkwam: de eerste keer vliegen."

En over de liefde natuurlijk. "Ge mocht niks vroeger", zegt ze.

Steeds meer ouderen

Ieder filmpje trekt duizenden kijkers. "Leuk hè." Oma Marie blijft er verder nuchter onder. Ze vindt het leuk voor de camera, maar is ook kritisch. Alles wat online komt kijkt ze terug.

Marie is met haar 90 jaar een uitzondering. Maar uit CBS-cijfers die vandaag zijn gepresenteerd, blijkt dat steeds meer ouderen op sociale media actief zijn. In 2012 gebruikte nog 1 op de 10 van de 65-plussers sociale media, in 2017 is dat al opgelopen naar de helft.

Wel lastig

Steeds meer ouderen zijn dus online actief, maar soms is het nog wel lastig om de technologische ontwikkelingen goed te begrijpen. Oma Marie krijgt dan ook hulp van haar kleinzoon Martijn (22). Hij bedient de camera en monteert de beelden. Martijn kwam ook op het idee voor de vlog. "Mijn oma is van de anekdotes en heeft van die heerlijke eigenzinnige uitspraken", vertelt Martijn.

"Over dingen in het dagelijks leven. Ik ging dat filmen en zag dat heel veel mensen dat heel leuk vonden. Ik denk omdat mijn oma heel echt en oprecht is."

En oma voelde ook wel wat voor een vlog. Martijn: "Ze is heel geïnteresseerd in internet. Ze vroeg me een keertje: wat is internet? Wilde dat ik filmpjes liet zien. Dat vindt ze heel leuk en ze wilde zelf ook wel voor de camera." 

 

In de wolken!! #droomuitgekomen

Een bericht gedeeld door Oma Marie (@ikbenoma_1926) op

Achter de camera

Nu duiken oma en kleinzoon regelmatig achter de camera. Oma Marie is lastig te registreren, vertelt Martijn. "Ze is nogal uitgesproken. Maar dat is ook zo leuk aan haar. En ze springt soms van de hak op de tak." Na het monteren wil oma Marie het altijd nog even zien. "Ze is kieskeurig. Maar ze kijkt zichzelf graag terug. En andere filmpjes."

Oma Marie heeft nog wat moeite met de termen Instagram en Facebook. Maar vloggen, weet ze inmiddels dondersgoed. "Laatst was er iemand van de thuiszorg, die moest even wachten want Martijn en ik waren aan het vloggen."

Met de vlogs hebben oma Marie en Martijn ook nog een doel: laten zien hoe leuk en leerzaam het is om met elkaar in gesprek te gaan. "Je kunt een hoop van elkaar leren, ongeacht je leeftijd."

Bekijk hier een vlog van oma Marie:

 

 

 

Topnieuws