Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 14:17

Geïnfecteerd met Wannacry-ransomware? Gebruik dan deze tool

Is je computer geïnfecteerd met de Wannacry-ransomware? Je kunt je bestanden nog terugkrijgen. Hackers hebben een tool ontwikkeld waarmee dit mogelijk is.

De tool, genaamd WanaKiwi, is gemaakt door hackers en beveiligingsonderzoekers die de afgelopen dagen hebben samengewerkt.

Eén van de hackers ontdekte dat de sleutel om je bestanden terug te krijgen in het geheugen van de computer wordt opgeslagen. Door de sleutel uit het werkgeheugen te halen, krijg je weer toegang tot je bestanden.

Windows XP en 7

De WanaKiwi-tool is getest op zowel Windows XP als Windows 7, maar zou op alle versies daartussen moeten werken, zoals Windows Vista. De werking is simpel: je downloadt het bestandje en voert het programma uit.

Het is belangrijk dat je de WanaKiwi-tool zo snel mogelijk na de infectie uitvoert. Als de computer opnieuw is opgestart of al te lang aan staat, dan kan de sleutel die in het werkgeheugen is opgeslagen (gedeeltelijk) zijn verdwenen.

Daarom raden de hackers aan om WanaKiwi te downloaden en gebruiken direct nadat de infectie heeft plaatsgevonden.

100.000 euro

De ransomware, die sinds een week in omloop is, versleutelt populaire bestanden, zoals foto's, documenten, video's en zip-bestanden, en maakt ze ontoegankelijk. 

De criminelen vragen 300 dollar losgeld om weer toegang te krijgen tot je bestanden. Na drie dagen wordt het bedrag verhoogd naar 600 dollar en na zeven dagen worden al je bestanden gewist. Slachtoffers die geen back-up hebben, betaalden dan ook regelmatig: bijna 100.000 euro hebben de criminelen verdiend.

Lees op rtlnieuws.nl

Topnieuws