Tech

Vakantiefoto's worden met smartphone gemaakt, dit kun je ermee

19 augustus 2017 10:02 Aangepast: 19 augustus 2017 15:04
Beeld © Getty

Of je nu jong of oud bent, de meeste Nederlanders fotografeerden deze zomer hun vakantie met een telefoon. Maar liefst 83 procent van de Nederlanders gebruikte een smartphone. 59 procent van de mensen neemt (ook) een fotocamera mee op vakantie. Maar wat doen we eigenlijk met al die foto's als we weer terug zijn?

Een groot deel van de Nederlanders deelt de foto's natuurlijk op sociale media, tijdens én na de vakantie. 63 procent van de vijftigplussers plaatst weleens een vakantiefoto op Facebook of Instagram, en onder jongeren is dat 86 procent.

Meeste foto's worden afgedrukt

Opmerkelijk is wel dat mensen het, ondanks de populariteit van de smartphone, nog steeds erg belangrijk vinden om hun foto's na thuiskomst te laten afdrukken. Driekwart van de Nederlanders maakt na hun vakantie een fotoalbum of laat vergrotingen afdrukken. Dat blijkt uit onderzoek onder 1090 vakantievierders. Dat werd deze maand uitgevoerd door Albelli en marktonderzoeksbureau Panelwizard.  

Back-ups en fotoboekjes

 • 48 procent van de Nederlanders vindt dat afgedrukte vakantiefoto's veel specialer zijn dan digitale vakantiefoto's. 
 • 34 procent gebruikt de afgedrukte vakantiefoto's in huis als decoratie.
 • Nog maar 3 procent van de mensen fotografeert zijn vakantieavonturen met een polaroid- of wegwerpcamera.
 • 10 procent fotografeert op vakantie met een tablet.
 • 84 procent van de mensen geeft aan dat vakantiefoto's een emotionele waarde hebben.
 • 46 procent maakt zich daarom weleens zorgen over het kwijtraken ervan, toch maakt 26 procent nooit een back-up van de foto's.

Gelukkig zijn er ook steeds meer makkelijke manieren om vanaf je smartphone in een paar klikken een fotoboek te maken. Er zijn veel handige apps die automatisch fotoalbums maken en zelfs video's maken van je vakantiefoto's.

Apps voor je vakantiekiekjes

In Google Photos kun je bijvoorbeeld automatisch al je foto's laten uploaden, zodat je ze van je telefoon kunt verwijderen. Op die manier nemen je foto's niet al je opslagruimte in beslag. De app bewerkt spontaan je foto's en maakt er zelf video's, collages en fotoalbums van.

Ook de Nederlandse app ReSnap maakt met een algoritme zelf albums van jouw foto's en die van vrienden. Het verschil met Google Photos is dat je er bij deze app ook voor kunt kiezen om hem fysiek uit te laten printen in een fotoboek. De app stelt dan zelf de pagina's samen, je hoeft zelf eigenlijk helemaal niks te doen.

Met de app Timelapp selecteer je iedere maand tien foto's die je wil laten uitprinten. Een paar dagen later vallen ze in een envelop op je deurmat, en kun je ze in een fysiek fotoalbum plakken.

Met Quick kun je gemakkelijk video's maken van je mooiste vakantiefoto's. Je kunt de app het voor je laten doen, maar je kunt ook zelf foto's en video's selecteren en er muziek onder zetten.

En zo maak je foto's voortaan mooi

Leuk, vakantiefoto's maken met een smartphone, maar vaak kom je er thuis achter dat ze onscherp zijn, overbelicht of scheef. Fotograaf Maico Barneveld schrijft veel over hoe je mooie foto's maakt met je telefoon. Hij geeft een aantal tips:

 • Zorg ervoor dat je stabiel staat tijdens het maken van de foto, zodat je telefoon niet beweegt. Iedere trilling zie je. Dus ga als het nodig is op de grond zitten, of leun tegen iets aan. Dan sta je stevig en is het makkelijker om een scherpe foto te maken."
 • "Probeer eens vanuit een ander perspectief te fotograferen. De meeste mensen fotograferen vanaf borsthoogte, maar dat zijn niet per se de mooiste foto's", zegt Barneveld. Je kunt ook vanaf grondniveau fotograferen, dan lijkt de horizon veel verder weg en alles dat dichterbij staat lijkt intenser.
 • Pas ook de regel van drie toe. "Dat doe je door het fotovlak in negen gelijke vlakken te verdelen, en op de kruisingen daarvan wil je het onderwerp van de foto hebben staan. Als je een persoon van boven tot onder fotografeert, zet je hem dus op twee derde van de foto." Handig om te weten: in zowel iOS als Android kun je een raster aanzetten in je camera-app.
 • Je kunt ook gemakkelijk alleen het onderwerp van de foto scherp fotograferen. "In zowel iOS als Android kun je op het scherm het onderwerp vasthouden, en dan vergrendelt de camera het onderwerp in de foto. Dan blijft hij er dus op scherpstellen. Je kunt op die manier het onderwerp heel mooi van dichtbij scherp fotograferen, zodat de achtergrond wazig blijft", zegt Barneveld.
 • De laatste belangrijke tip: houd de foto eenvoudig. "De camera van bijvoorbeeld een iPhone is tegenwoordig behoorlijk goed, maar uiteindelijk is je telefoon niet gemaakt om foto's te maken. Als je een foto wil uitvergroten of in een fotoboek wil plaatsen, zul je zien dat er eerder korrels zichtbaar zijn op je opname. Als je een foto maakt waarin veel gebeurt, versterk je dat effect alleen maar. Houd daarom de foto zo rustig mogelijk, dan vergroot je de scherpte."

Meer op rtlnieuws.nl: