Tech

Zo bescherm je jezelf tegen de Wanacry-ransomware

15 mei 2017 10:30 Aangepast: 28 juli 2017 03:00
Beeld © iStock

Het advies om niet besmet te raken met ransomware luidt vaak: open geen bijlages van afzenders die je niet kent. Bij Wanacry kun je nog meer doen om jezelf te beschermen.

Wanacry, de ransomware waarmee vrijdag wereldwijd computers werden gegijzeld, maakt misbruik van een lek in het SMB-protocol waarmee Windows-computers bestanden met elkaar uitwisselen.

Door dat lek te misbruiken kan het zich automatisch verspreiden naar andere computers in hetzelfde netwerk.

Installeer updates

In maart heeft Microsoft een update (MS17-010) uitgebracht waarmee het lek in het SMB-protocol wordt gedicht. Als je die hebt geïnstalleerd kan (nieuwe) ransomware niet meer via deze kwetsbaarheid automatisch naar andere computers in het netwerk verspreiden.

Alle Windows-versies moeten worden geüpdatet, behalve Windows 10 en Windows Server 2016. Die twee versies zijn standaard al beveiligd. Je kunt ook het SMB-protocol 1.0 handmatig uitschakelen.

Het updaten zorgt er niet voor dat je bent beschermd tegen ransomware. Als je een malafide bijlage opent op je up-to-date computer kan deze nog steeds worden overgenomen. Het is daarom aan te raden om een virusscanner te installeren.

LEES OOK: Virusscanners hebben nog steeds nut, en dit zijn de beste

Backups en Mac

Het is belangrijk om regelmatig backups van je belangrijke bestanden te maken en op een veilige plek op te slaan, bijvoorbeeld in de cloud of op een externe harde schijf. Let op: ransomware versleutelt vaak ook externe harde schijven die aan de computer zijn gekoppeld. Daarom moet je na het backuppen de harde schijf weer loskoppelen van de computer.

Als je een clouddienst als Dropbox gebruikt en de bestanden met je computer synchroniseert, dan worden ook die bestanden gegijzeld. In de meeste gevallen biedt zo'n clouddienst de mogelijkheid om een backup te herstellen waarmee je weer toegang krijgt tot je bestanden.

Mac-computers zijn niet kwetsbaar voor Wanacry omdat de ransomware alleen op Windows werkt. Criminelen ontwikkelen virussen bijna altijd voor Windows omdat er veel meer Windows-computers in de wereld zijn dan Macs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore