Tech

15-jarig meisje voert actie voor hoofddoek-emoji

15 september 2016 10:27 Aangepast: 30 juli 2017 09:30

Om meer diversiteit in emoji te krijgen, pleit een Duits 15-jarig meisje voor een hoofddoek-emoji. "Die vertegenwoordigt miljoenen vrouwen van over de hele wereld."

Rayouf Alhumedhi, die oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië komt, plaatste op het populaire internetforum Reddit een oproep (pdf) om de hoofddoek-emoji bij Unicode in te dienen. De Unicode-organisatie is verantwoordelijk voor emoji en heeft gezegd dat ze naar haar verzoek gaan kijken.

550 miljoen moslima's

Het meisje kwam op het idee doordat al haar vriendinnen wel emoji gebruiken, maar geen die henzelf vertegenwoordigt. Dat geldt volgens Alhumedhi ook voor de '550 miljoen moslima's die met trots een hoofddoek dragen'. Er is bijvoorbeeld wel een tulband-emoji, maar geen hoofddoek-emoji.

"Misschien verbaast het je", zegt Alhumedhi op Reddit. "Maar als ik een hoofddoek draag, voel ik mij juist bevrijd omdat ik zelf bepaal wat ik bedek. De hoofddoek geeft mensen de mogelijkheid om langs de schoonheid van de vrouw te kijken en haar kennis te zien."

Volgers Alhumedhi kan de hoofddoek-emoji ook worden gebruikt door vrouwen van andere religies, zoals 'het orthodoxe Jodendom en christendom'. Onder andere Reddit-medeoprichter Alexis Ohanian steunt het initiatief.

Op zijn vroegst in 2017

De leden van Unicode, waaronder Google, Apple en Facebook, bepalen welke emoji er worden toegevoegd. De bedrijven hebben de mogelijkheid om de nieuwe emoji mee te nemen in hun producten, variërend van een browser tot app.

Het gebeurt regelmatig dat er nieuwe emoji worden toegevoegd. Recentelijk werd het Nederlandse initiatief voor een regenboogvlag-emoji - het symbool voor de LGBT-community - door Unicode geaccepteerd.

Je kunt hier stemmen om het initiatief voor de hoofddoek-emoji te steunen. Als de nieuwe emoji wordt geaccepteerd, komt deze hoogstwaarschijnlijk pas in 2017 beschikbaar. Unicode heeft recentelijk al nieuwe emoji goedgekeurd, waaronder vrouwen-emoji voor beroepen, die in onder andere in Android 7.0 en iOS 10 te vinden zijn.

Lees meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore