Tech

Censuurregels Facebook uitgelekt: geen bezwaar tegen beelden zelfverminking

22 mei 2017 02:55 Aangepast: 28 juli 2017 01:30
Facebook-baas Mark Zuckerberg (archieffoto) Beeld © AFP

Livevideo's van zelfverminking mogen op Facebook worden vertoond omdat ze een 'maatschappelijk belang' hebben. Datzelfde geldt voor afbeeldingen van naakte mensen in een concentratiekamp.

Dat blijkt uit gelekte interne documenten van Facebook, die in handen zijn van de Engelse krant The Guardian. De krant publiceerde meer dan 100 interne memo's van Facebook waarin criteria en censuurregels van het netwerk staan.

Omstreden richtlijnen 

Dierenmishandeling, pesten van kinderen en abortussen zijn in veel gevallen ook geen probleem. Maar wraakporno mag niet worden geplaatst. 

Het is voor het eerst dat deze veelal omstreden richtlijnen van Facebook naar buiten zijn gekomen. Het bedrijf ligt al enige tijd onder vuur vanwege het onder meer live uitzenden van moorden of het weghalen van de wereldberoemde foto van een naakt meisje in de Vietnam-oorlog

Regels 'verwarrend en tegenstrijdig'

Moderatoren hebben gemiddeld tien seconden de tijd om te beoordelen of een bericht door de beugel kan, blijkt uit de documenten die door The Guardian gedoopt zijn tot de 'Facebook Files'. Anonieme medewerkers van Facebook klagen in de documenten dat zij het werk niet aankunnen. Ook vinden zij de regels verwarrend en tegenstrijdig want abortussen met naakt mogen juist niet en als het pesten van kinderen een sadistisch karakter heeft, moet het bericht ook worden verwijderd.

Facebook heeft wereldwijd twee miljard gebruikers. Per minuut worden er 1,3 miljoen berichten gepost. Volgens de Facebook Files worden er per week 6,5 miljoen nepaccounts aangemaakt. Het bedrijf zet ook software in om bijvoorbeeld sommige naaktfoto's te weren.

'Facebook schrijft geen nieuws'

Monika Bickert, hoofd van Global Policy Management van Facebook, erkent in The Guardian dat het lastig is overeenstemming over regels binnen het bedrijf te krijgen. "Mensen in Europa hebben een heel ander idee van wat oké is om te delen dan mensen in Azië. Waar je de lijn ook trekt, er zal altijd wel ergens een grijs gebied zijn."

In onder meer het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op om Facebook te beschouwen als journalistiek medium dat zich moeten houden aan soortgelijke regels als de BBC of kranten. Facebook wil dat niet. "We zijn geen traditioneel mediabedrijf. We schrijven geen nieuws dat mensen lezen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore