Tech

Eerste 4D-bioscoop met geur en beweging komt naar Nederland

29 mei 2017 10:10 Aangepast: 29 mei 2017 20:20

Pathé gaat in Nederland een zaal ombouwen tot 4DX-bioscoop. De stoelen bewegen, wind en regen gieren door de ruimte en de film is zelfs te ruiken.

Na Oslo en Parijs krijgt nu ook Nederland zijn eigen 4D-bioscoop. Pathé heeft een overeenkomst getekend met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX en wil begin volgend jaar een zaal openen. Daarna volgen er meer. De locaties van de nieuwe zalen zijn nog niet bekendgemaakt.

Sensatie

4DX-bioscopen voegen een extra dimensie toe aan een 3D-film. Naast het zicht stimuleert het ook reuk en gevoel en worden de weersomstandigheden in de film geïmiteerd.

Bright was onlangs bij de opening van de 4DX-zaal in Parijs:

Meer dan de PandaDroom

Het is namelijk niet de eerste keer dat er in bewegende stoelen naar films wordt gekeken. Pretparken als Disneyland Parijs en de Efteling (met de PandaDroom) hadden dit soort attracties al meer dan tien jaar geleden.

Maar toen werd er een nieuwe film ontwikkeld speciaal voor het park. Bij de nieuwe bioscoopzalen zullen de films meerdere keren per maand wisselen. Nu draait in Parijs bijvoorbeeld de film Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. "We gaan mee met alle grote titels", zegt director commerce Pathé Doron Kurz tegen RTL Z.

Duurder

In de zalen komen meer dan 100 stoelen. Net zoals er een toeslag wordt gerekend bij 3D-films, zal deze ook gaan gelden voor 4DX-films. De prijs hiervoor is nog niet bekend, maar het zal meer zijn dan de 3D-toeslag.

Naast de 4DX-aankondiging liet Pathé ook weten dat het dit najaar twee Dolby Cinema-zalen opent. In Amsterdam De Munt en Rotterdam De Kuip worden de grootste zalen omgebouwd tot de hoogste standaard. Concurrent JT heeft al twee Dolby Cinema-zalen; in Hilversum en Eindhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore