Tech

Facebook neemt startup over nadat kunstmatige intelligentie mislukt

01 augustus 2017 09:19 Aangepast: 02 augustus 2017 09:20
Beeld © Facebook

Facebook heeft Ozlo, een startup voor kunstmatige intelligentie (AI), overgenomen. Daarmee wil het beter de context van zinnen begrijpen. Die hulp is ook hard nodig: het sociale netwerk trok eerder de stekker uit een andere AI nadat het een eigen taal begon te spreken die de makers niet begrepen.

"Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to." 

"I can can I I everything else."

​Snap jij deze zinnen? Hoogstwaarschijnlijk niet: zelfs de AI-techneuten van Facebook konden hier geen chocola van maken. De zinnen werden gebruikt door de kunstmatige intelligentie van het bedrijf om te communiceren.

In plaats van normale Engelse zinnen te gebruiken vond de AI een manier om te praten zonder dat mensen begrijpen wat er wordt bedoeld.

Stekker eruit

Omdat Facebook niet weet waarom en hoe de twee AI-systemen precies met elkaar communiceren, trok het de stekker uit het project. Want als je als maker de taal van jouw AI niet meer begrijpt is het ook veel lastiger om de controle te houden over wat het doet. 

Het is één van de gevaren waar Tesla-ceo Elon Musk al langer voor waarschuwt: dat AI zo slim wordt dat het zich tegen zijn makers kan keren. "Ik blijf alarm slaan, maar totdat mensen zien hoe robots mensen doden weten ze gewoon niet hoe ze moeten reageren, omdat het zo ongrijpbaar lijkt", zei hij eerder.

Chatbots en gesprekken

Het logische vervolg van het experiment is dat Facebook meer onderzoek naar AI gaat doen. Daarvoor heeft het voor een onbekend bedrag Ozlo overgenomen, een Amerikaanse startup die antwoorden geeft op open vragen in plaats van alleen met ja of nee te reageren. De 30 werknemers van Ozlo gaan bij Facebook werken aan chatbots en Messenger.

Zo vraagt Messenger sinds kort of je een Uber wilt bestellen of een vriend wilt terugbetalen op basis van de inhoud van de gesprekken die je voert. Die gesprekken begrijpt de AI van Facebook namelijk wél.

Lees op rtlz.nl
Angst voor AI? 'Computers moeten eerst logisch leren denken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore