Toekomstmakers

Draadloos computertje haalt stroom uit de lucht

17 mei 2016 16:14 Aangepast: 17 mei 2016 16:27
Deze minicomputer haalt via antenne stroom uit radiosignalen. Beeld © TU Delft / University of Washington

De verwachting is dat steeds meer alledaagse dingen 'slim' worden en chips of kleine computertjes krijgen. Hoe voorzie je die allemaal van stroom? Onderzoekers van de TU Delft en de Amerikaanse universiteit van Washington hebben daar een oplossing voor gevonden.

Batterijen zijn fijn voor kleine apparaten omdat je dan niet gebonden bent aan een stopcontact of een verlengsnoer. Maar: batterijen raken leeg en moet je vervangen of opnieuw opladen en dan heb je toch een stopcontact nodig. Het zou ideaal zijn als ook de stroomvoorziening draadloos zou zijn. Dat is precies wat het team onderzoekers heeft ontwikkeld: een computertje dat stroom 'uit de lucht' kan halen: de WISP

Het apparaatje heeft een antenne die radiosignalen opvangt en omzet in elektriciteit. Dat is op zich niets nieuws: ook de zogenoemde RFID-chips maken gebruik van deze technologie. RFID-chips worden bijvoorbeeld gebruikt in bankpassen om draadloos te betalen. 

Compleet draadloos door slimme vinding TU Delft:

De WISP is complexer dan een enkele chip. Het computertje kan in tegenstelling tot de RFID-chip software draaien en ingewikkelde berekeningen doen. Daardoor is een WISP-computer ideaal voor toepassing in plekken waar je niet makkelijk bij kunt, bijvoorbeeld in een pacemaker of in een wegdek dat gegevens verzamelt over het aantal voertuigen dat passeert.

Door een vinding van de TU Delft kan het apparaatje ook van afstand worden geprogrammeerd. Zo kunnen bijvoorbeeld software-updates draadloos worden geüpload. Voorheen lukte dat niet, omdat energieopwekking via radiogolven nogal grillig verloopt. Normale verbindingen zoals wifi of blue tooth werken niet als de verbinding hapert. Op de TU is nu een speciaal protocol ontwikkeld die wel om kan gaan met een haperende verbinding, Wisent genaamd.

`