Tech

Europees verbod op mediaspelers voor illegaal streamen

26 april 2017 10:47 Aangepast: 28 juli 2017 06:30

De mediaspelers waarmee films en series te streamen zijn, zonder dat je daarvoor betaalt, zijn in strijd met het auteursrecht, zegt het Europees Hof. Met deze uitspraak kunnen aanbieders van deze apparaten worden tegengehouden.

In het langlopende gevecht van anti-piraterijclub Stichting Brein tegen Filmspeler.nl, een aanbieder van mediaspelers, heeft de stichting een belangrijke overwinning geboekt.

Op Europees niveau is nu beoordeeld dat de mediaspeler inbreuk kunnen vormen op het auteursrecht en dat de aanbieders daarvoor verantwoordelijk zijn. De uitspraak is definitief. De reden hiervoor is dat op de mediaspelers software standaard is geïnstalleerd waarmee illegale films en series te kijken zijn.

Streamen mag ook niet

Een ander argument van de verkopers is dat de films en series niet gedownload worden, maar gestreamd. Op die manier komt de video niet in het bezit van de kijker. Maar hiermee stemt het Europees Hof niet in.

"Het Hof oordeelt tevens dat de handelingen bestaande in de tijdelijke reproductie, op deze mediaspeler, van een auteursrechtelijk beschermd werk, die is verkregen bij het streamen van een website [...] niet van het reproductierecht zijn uitgezonderd."

Dit is de eerste keer dat het Hof zich uitspreekt over illegaal streamen. De uitspraak is belangrijk, omdat dit kan worden gebruikt voor volgende auteursrechtenzaken.

'Directe linkse en rechtse'

Brein-voorman Tim Kuik is tevreden met het vonnis. "Dit is een directe linkse en rechtse." Partijen die nu nog doorgaan met het aanbieden van de spelers, kunnen een dwangsombevel van Brein verwachten. Gebruikers van de speler worden voorlopig nog niet aangepakt.

Filmspeler.nl was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Nog niet verboden

Hoewel de uitspraak onherroepelijk is, hoeft Filmspeler.nl niet direct te stoppen met de verkoop. De rechtbank Midden-Nederland, waar de aanklacht in eerste instantie is ingediend, moet de Europese uitspraak nog verwerken.

Persoonlijk gesprek met koning op RTL 4

Koning Willem-Alexander wordt 50. Wilfried de Jong praat met hem over zijn leven. Een persoonlijk verhaal, onder meer over zijn jonge jaren op kasteel Drakensteyn, het verlies van zijn broer Friso en de ramp met de MH17.

Woensdag 26 april om 20:33 uur op RTL 4 en op de site, apps en Facebook-pagina van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore