Tech

Senaatscommissie VS wil weten of Facebook rechts nieuws weert

10 mei 2016 22:20 Aangepast: 31 juli 2017 13:00
Beeld © Getty

Post voor Mark Zuckerberg. Een Amerikaanse senaatscommissie wil weten of hij rechts nieuws uit de nieuwsheadlines op Facebook haalt.

Facebookgebruikers zijn bezorgd. Techwebsite Gizmodo berichtte vorige week dat Facebook een elitegroepje in dienst heeft die bepaalt wat Amerikanen in hun rechterbalk zien als trending nieuws (in Nederland hebben we dat onderdeel niet).

Wat de gebruikers te zien krijgen hangt volgens verschillende oud-werknemers namelijk sterk van de curatoren af die op dat moment aan de knoppen zitten. Volgens de klokkenluiders kozen collega’s er regelmatig voor om conservatief nieuws niet op de prominente plek te zetten. Nieuws dat zowel onder Facebookgebruikers als tech-specialisten tot onrust leidde.

Brief
De Amerikaanse senaatscommissie stelt nu in een brief diverse vragen aan het sociale netwerk over trending topic-beleid. Wie er verantwoordelijk is voor dat beleid, of Facebook de zaak gaat onderzoeken en wat er gebeurt als de beschuldigingen waar blijken te zijn.

Facebook heeft overigens al gereageerd op de berichtgeving door Gizmodo. Volgens het bedrijf zijn er eerder strenge richtlijnen opgesteld voor het trending topic onderdeel van de website. Er mag daarnaast geen politiek gekleurd nieuws worden geweerd of juist gepromoot. De senaatscommissie wil graag meer weten over deze richtlijnen.

Ook op de brief heeft het bedrijf inmiddels gereageerd. Facebook neemt de beschuldigingen serieus en doet onderzoek naar de gang van zaken.

Politici niet gecharmeerd
De brief van de senaatscommissie is overigens ondertekend door een conservatief politicus, John Thune. Volgens Techcrunch een teken dat politici uit de conservatieve hoek dit nieuws allerminst geruststellend vinden.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore