Tech

Google gaat sites met vervelende pop-ups straffen

24 augustus 2016 10:26 Aangepast: 30 juli 2017 14:00

Google gaat één van de vervelendste dingen op het internet aanpakken: de oude pop-up-advertentie, die plotseling pontificaal op je scherm verschijnt. Als een website gebruikmaakt van dat soort pop-ups, plaatst Google hen lager in de zoekresultaten.

De zoekresultaten van Google bestaan uit de websites die de meest waardevolle informatie bieden. Althans, dat probeert een algoritme elke dag opnieuw te bepalen. Dat gebeurt onder andere door de tekst op een pagina te analyseren, te kijken of andere websites linken naar de pagina en nu ook of de pagina geen pop-ups toont.

Gehoorzamen aan Google

De plek in de zoekresultaten is belangrijk voor websites: een hogere plek levert veel meer verkeer op dan een plek op de tweede pagina. Door aan de 'regels van Google' te gehoorzamen, kun je aanzienlijk meer verkeer op je website krijgen en daarmee ook meer geld verdienen.

Thumbnail

Deze pop-ups en interstitials worden afgestraft.

Google hanteert al langer soortgelijke strategieën om kwalitatief hoogstaande websites hoger in de zoekresultaten te laten komen. Zo worden websites met een beveiligde https-verbinding en een goede mobiele website hoger geplaatst dan concurrenten die dat niet hebben.

Sommige pop-ups mogen wel

Websites met pop-ups worden nog niet direct gestraft: pas vanaf januari gaat Google websites met pop-ups lager in de zoekresultaten plaatsen. Het gaat dan specifiek om pop-ups die de website minder goed zichtbaar maken en pas na enkele seconden verdwijnen of zodra je op het kruisje klikt. Dit kunnen ook 'interstitials' zijn: pagina's met advertenties die je weg moet klikken voordat je de website bezoekt - een vorm waar Amerikaanse websites regelmatig gebruik van maken. 

Thumbnail

Deze pop-ups worden niet afgestraft.

Pop-ups die bijvoorbeeld vragen om de leeftijd van de bezoeker voordat ze de website openen, zijn volgens Google wel toegestaan. Dit geldt ook specifiek voor de cookiemeldingingen en andere wettelijk verplichte pop-ups. Ook kleine en niet opdringerige pop-ups worden niet afgestraft, zoals bijvoorbeeld een venstertje dat vraagt of je jezelf wil inschrijven voor een nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`