Tech

Hollands glorie in de ruimte: we ontwerpen kleine raketten

30 juni 2016 18:57 Aangepast: 31 juli 2017 01:30

Satellieten worden steeds kleiner, maar de eigenaren daarvan zijn voor de lancering nog afhankelijk van grote raketten. Europese bedrijven werken daarom aan een kleine raket. Daarbij zijn ook twee bedrijven uit ons land betrokken, terwijl het Nederlandse NLR de zaak coördineert.

De Nederlandse bedrijven Isis Innovative Solutions in Space uit Delft en Airborne Composites Automation uit Den Haag zitten bij de veertien bedrijven uit Europa die een concept voor kleine raketten gaan uitwerken. NLR uit Amsterdam coördineert alles.

Om kleinere satellieten in een baan om de aarde te brengen, liften eigenaren van kleine satellieten voor de lancering vaak mee met grote satellieten. De eigenaren van die grote jongens huren exclusief een raket. Dat betekent dat als je een kleine satelliet in de ruimte wilt brengen, je maar moet afwachten wanneer er plek is.

Satellieten tot 50 kilo

De oplossing is een kleinere raket ontwerpen, die speciaal voor de lancering van kleine satellieten tot een gewicht van 50 kilo kan worden gebruikt. Van de Europese Unie is een subsidie van 4 miljoen verstrekt om in 2020 een werkend concept van een kleine raket te hebben.

Die raket moet dan ook nog wel tegen een goede prijs te bouwen zijn. Er zijn al wel wat producenten buiten Europa die ook met de ontwikkeling van kleine raketten bezig.

Voor bouw is 60 tot 100 miljoen nodig

Als straks wordt besloten om de raket ook echt te gaan bouwen, dan is daar veel meer geld voor nodig. Naar schatting ussen 60 en de 100 miljoen euro, legt Henk Boes uit. Hij spreekt namens het consortium van de 14 Europese bedrijven die samenwerken onder de naam Smile (Small Innovative Launcher for Europe).

Waar de raketten uiteindelijk in elkaar gezet gaan worden, dat wordt binnen het consortium besloten. Vanwege schaalvoordelen zal dat waarschijnlijk op één plek binnen Europa zijn. De lancering zal plaatsvinden vanaf Andøya in Noorwegen.

Boven de Noordpool

Met de raketten zullen verschillende soorten satellieten worden gelanceerd, zoals observatie- en communicatiesatellieten.

Veel raketten worden zo dicht mogelijk bij de evenaar gelanceerd, maar voor de kleinere raketten ligt dat anders. De observatiesatellieten die ze vaak lanceren, komen in een baan boven de noordpool te hangen.

Nederlandse kwaliteit

Bij het NLR in Nederland zijn zo’n veertien mensen bij het project betrokken, aldus Boes. Bij Isis in Delft gaat het in het begin om rond tien werknemers, maar naarmate het project vordert zullen dat er tegen de twintig worden.

Mocht later worden besloten om de raketten daadwerkelijk te bouwen, dan zal het heel wat meer werkgelegenheid opleveren, legt Abe Bonnema, één van de oprichters van Isis uit. Het bedrijf richt zich op de bovenkant van de raket, waar de satellieten op gezet zullen gaan worden. Daarvoor zullen zeker 30 tot 40 werknemers nodig zijn, terwijl de daadwerkelijke productie voor een deel uitbesteed zal worden aan bedrijven in Nederland. Dat zal daar ook nog voor ‘enkele tientallen’ mensen werk bieden.

Dat die productie niet aan Chinese bedrijven wordt uitbesteed heeft verschillende redenen, legt Bonnema uit. Zo is het makkelijker om met Nederlandse bedrijven om de tafel te zitten, terwijl er verder geen grote aantallen zullen worden gemaakt. Daarbij leveren Nederlandse bedrijven gewoon veel betere kwaliteit.

1500 tot 2000 satellieten tot 2020

De verwachtingen van de markt voor kleine raketten zijn groot. Naar schatting zullen er tot 2020 tussen de 1500 en 2000 kleine satellieten worden gelanceerd, vertelt Bonnema. De kostprijs van de raketten die daarvoor nodig zijn is maximaal 4 miljoen dollar. Alles bij elkaar gaat het dan toch om een flinke markt.

`