Tech

Video: met dit apparaatje ruik je een datalek

15 juni 2017 10:29 Aangepast: 27 juli 2017 21:00

Als er een gaslek is, ruik je dat direct. Maar als er een datalek is, heb je het bijna nooit door. Ontwerper Leanne Wijnsma heeft een apparaatje ontwikkeld dat een geur afgeeft als er een datalek plaatsvindt.

Voor haar project Smell of Data is Wijnsma op zoek gegaan naar de geur van data. Door de telefoon of computer aan het prototype te verbinden, weet het wanneer je data lekt of op het punt staat om te lekken. 

Pufje in de trein

"Wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit en met de openbare wifi wil verbinden, geeft hij een pufje", zegt Wijnsma tegen RTL Z.

Ze wil met Smell of Data mensen alert maken op hun onveilige internetgedrag. Voorlopig staat er nog geen productie van het apparaat op de planning. "Maar als een bedrijf zich meldt, wil ik het graag uitwerken tot een echt product." Doel is om het dan kleiner te maken, zodat het makkelijk mee te nemen is.

Wijnsma sprak op het event Bright Night: Tasting Technology op het International Festival of Technology in Delft. Bekijk ook het interview met Joost Alferink over de data van 10.000 voeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore