Tech

Video: deze app toont hoeveel telefoonpalen je omringen

22 juni 2017 12:47 Aangepast: 23 juni 2017 18:56

Data-visualisator Richard Vijgen wil met zijn app het onzichtbare zichtbaar maken. Kijk je in de app, dan zie je 'een woud van telefoonpalen' om je heen.

Als je weet hoeveel apparaten, palen en zenders er voor nodig zijn om één berichtje van de ene naar de andere telefoon te krijgen, dan wordt technologie ineens iets magisch.

Maar volgens data-visualisator Richard Vijgen zijn mensen dit aan het vergeten, omdat alles altijd zo makkelijk gaat. Zelfs de palen die de connectiviteit brengen, worden zo goed en kwaad als het gaat verborgen.

Verering van zendingspalen

Dat was vroeger wel anders, zegt Vijgen tegen RTL Z. "Vroeger hadden radiopalen een speciale status, neem bijvoorbeeld de radio van Shukhov in Moskou, of de Fernsehturm in Berlijn."

Om het onzichtbare weer zichtbaar te maken, heeft hij de app the Architecture of Radio gemaakt, te downloaden voor Android en iOS. "Je kijkt als het ware door de telefoon heen." Je ziet alle palen en satellieten die op dat moment in de buurt zijn.

Stralingzieken

De app wordt niet alleen gebruik voor bewustwording. Vijgen heeft al verschillende berichten binnengekregen van mensen die beweren ziek te worden van straling. "Voor hen is de app eindelijk een bewijs voor hun kwalen."

Vijgen sprak op het event Bright Night: Tasting Technology op het International Festival of Technology in Delft. Bekijk ook het interview met Joost Alferink over de data van 10.000 voeten en het interview met Leanne Wijnsma over de geur van een datalek.

Volg Bright om op de hoogte te blijven van de volgende Bright Night.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore