Tech

Dit weet Facebook allemaal van je

27 mei 2016 11:54 Aangepast: 31 juli 2017 09:00
Beeld © Getty Images

Facebook verzamelt jouw informatie zoals je interesses en locatie om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Maar wat weet Facebook nu eigenlijk van je? Dat kun je zelf checken.

Facebook kondigt vandaag aan dat ze overal op het web en in apps gepersonaliseerde advertenties gaan tonen, ook aan niet-leden. Want zo'n advertentie levert het sociale netwerk meer geld op. Een autobedrijf betaalt bijvoorbeeld meer om reclame te tonen aan mensen die van auto's houden.

Om erachter te komen of jij van auto's houdt, kijkt Facebook naar zowel je gedrag op het sociale netwerk als tijdens het surfen. Zo weet Facebook niet alleen waar je woont, wat je hebt gestudeerd en hoe oud je bent, maar ook welke politieke voorkeur je hebt (bezoek je regelmatig de website van de PvdA?), welk bier je het lekkerst vindt (like je Heineken op Facebook?) en wat je favoriete vakantieland is (foto geplaatst van vakantie in Barcelona?).

Check hier jouw advertentieprofiel

Jouw persoonlijke advertentieprofiel is hier op Facebook te bekijken. Bij ondergetekende klopt het redelijk. Onder mijn interesses vallen bijvoorbeeld RTL Nieuws, Spotify, virtual private servers, WhatsApp en Airbnb. Dat is redelijk accuraat, waardoor ik regelmatig op het sociale netwerk advertenties zie van technolgiegerelateerde producten.

Facebook denkt ook dat ik Canada, statistiek en auto's leuk vind - waar ik werkelijk niets mee heb. Maar Facebook weet meer dan je denkt: ik ben liefhebber van The Weeknd (een Canadese artiest), mijn vriendin is statisticus en ik heb ooit een foto van mijn auto op Facebook geplaatst. 

Persoonlijke advertenties uitschakelen

Je kunt je advertentieprofiel aanpassen of bij Facebook aangeven dat je helemaal geen gepersonaliseerde advertenties buiten het sociale netwerk wilt zien. Mensen die geen account hebben bij Facebook en niet door de website willen worden gevolgd, kunnen dat hier aangeven (let op: pagina kan lang laden).

`