Tech

'Slimme apparaten bedreigen schaarse 06-nummers'

26 september 2016 11:09 Aangepast: 26 september 2016 12:05
Beeld © Getty

Het internet of things, zoals slimme koelkasten of beveiligingscamera's, bedreigen het aantal beschikbare 06-nummers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bang dat het aantal 06-nummers in de toekomst opraakt.

Zakelijke tablets vormen volgens de toezichthouder de grootste bedreiging. Deze tablets worden bijvoorbeeld gebruikt als vervanger van het notitieblokje, maar functioneren ook als winkelkassa.

Dit soort apparaten worden nog steeds regelmatig voorzien van een simkaart met een 06-nummer, maar dat is al sinds 2014 verboden.

Pin- en snoepautomaten

De ACM verbood in 2014 het gebruik van 06-simkaarten voor apparaten waarmee niet kan worden gebeld. Ondanks het verbod worden 06-nummers nog steeds regelmatig gebruikt in dergelijke apparaten, zoals pinapparaten van winkels, snoepautomaten en navigatiesystemen. Daar moet verplicht een simkaart met een 097-nummer in.

De 097-nummers bestaan uit twaalf cijfers en hebben alleen toegang tot mobiele data. Je kunt er dus niet mee bellen. Dat is ook niet de bedoeling: de 097-nummers zijn volgens de ACM 'te lastig om te onthouden' om als telefoonnummer gebruikt te worden. 

6 miljoen 06-nummers

Op dit moment zijn nog iets minder dan 6 miljoen 06-nummers beschikbaar, op een totaal van 60 miljoen. Het aantal beschikbare 097-nummers ligt met 100 miljoen een stuk hoger.

"We willen tijdig de juiste maatregelen nemen", aldus de woordvoerder van de ACM. Als de 06-nummers in de toekomst daadwerkelijk opraken, dan komen er mogelijk één of twee extra cijfers achter het huidige 06-nummer.

Telecomproviders

​De ACM, die zowel 06- als 097-nummers voor telecomproviders uitgeeft, krijgt naar eigen zeggen te weinig aanvragen voor laatstgenoemde binnen. Dat deed bij de toezichthouder een belletje rinkelen, die nu onderzoek doet naar het uitgeven van 097-nummers door telecomproviders.

Vodafone benadrukt hard bezig te zijn met het implementeren van het 097-systeem. T-Mobile en KPN zeggen al langer enkel 097-nummers uit te geven bij abonnementen die alleen gebruikmaken van mobiele data.

Boete

De ACM zegt dat de telecomproviders verantwoordelijk zijn voor het gebruik van de nummers, en dat ze moeten controleren of de 06-nummers alleen in telefoons worden gebruikt.

Als de telecomproviders niet kunnen aantonen dat ze actief 097-nummers uitgeven, kunnen ze een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet krijgen. "Dat gaat om serieus geld", aldus de woordvoerder van de ACM.

`