Tech

Amsterdam krijgt volgend jaar eerste vloot zelfvarende robotboten

19 september 2016 13:38 Aangepast: 30 juli 2017 09:00

In 2017 varen de eerste robotboten in de Amsterdamse grachten waarmee zowel mensen als goederen worden vervoerd. Er wordt 25 miljoen euro gestoken in het project.

De technische universiteit van Massachusets (MIT) investeert 20 miljoen euro in het project, de overige 5 miljoen euro is afkomstig het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Zij zijn de komende vijf jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de 'roboat'.

Twee universiteiten - uit Delft en Wageningen - helpen mee aan het ontwikkelen van de robotboot. De eerste boten zijn vanaf volgend jaar in de wateren te bezichtigen, waarna ze uitvoerig worden getest - bijvoorbeeld of ze niet tegen andere boten botsen. Ze komen in verschillende varianten beschikbaar, waaronder modellen in de vorm van een bootje en een drijvend platform.

Dit kunnen de robotboten

De robotboten worden met name ingezet om zelfstandig van en naar een locatie te varen en onder andere mensen en goederen te vervoeren. "Denk aan on-demand-boten, net zoals je een Uber bestelt", aldus Emily Parry van het AMS. Deze optie wordt 'hoogstwaarschijnlijk' een betaalde dienst.

Thumbnail

Ook gaan de boten pakketten bezorgen. Er is al een andere partij die dat in de Amsterdamse grachten doet: DHL. Zij zetten een boot in om pakketjes op te halen en vervolgens bij een centraal punt bij de bezorgers af te leveren. Zij pakken de fiets en brengen het pakketje bij de ontvanger. Dat zorgt volgens DHL voor minder opstoppingen binnen de grachtengordel. 

DHL zegt 'heel positief' tegenover zelfrijdende boten te staan. "Innovatie is belangrijk, daarom testen we bijvoorbeeld bezorging middels drones. Als die innovatie ook op het water gebeurt, vinden wij dat een mooie ontwikkeling", aldus woordvoerder Ewout Blaauw.

Een brug van Noord naar Centraal Station

Een ander belangrijk onderdeel wordt de mogelijkheid om binnen een korte tijd drijvende infrastructuur aan te bieden, zoals bruggen of podia. "Als een festival in Amsterdam Noord is afgelopen, kunnen de roboats een brug maken naar Centraal Station om zo de druk bij de veerboten op te vangen", aldus Parry.

Thumbnail

Ook zouden de robotboten het water kunnen scannen waarmee ziekten in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt. Of ze analyseren de bodem waarmee de duizenden gezonken fietsen gemakkelijker uit het water kunnen worden gehaald.

Fantastische mogelijkheid

"Het is een fantastische mogelijkheid voor Amsterdam", zegt de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren. "Het is bijzonder dat zo veel vooraanstaande wetenschappers aan oplossingen voor autonome boten werken, en dat past bij een stad waar water en technologie al jaren aan elkaar zijn gekoppeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`