Tech

'Apple deelt gegevens iMessage met politie'

29 september 2016 11:11 Aangepast: 30 juli 2017 06:30
Amerikaanse agenten voor de Apple Store in New York. Beeld © AFP

Het zou een volledig veilige manier van communiceren zijn, beloofde Apple jaren geleden over iMessage. Maar de fabrikant deelt wel de gegevens van de mensen waar je contact mee hebt, als opsporingsdiensten daarom vragen.

The Intercept, een researchcollectief, kreeg een bestand in handen van de politie in Florida met een handleiding hoe agenten te werk kunnen gaan als ze Apple dagvaarden om informatie te verstrekken.

Om te kunnen voldoen aan een rechterlijk bevel bewaart Apple dertig dagen lang met wie je op welk moment contact hebt gehad en belangrijker nog: waar je op dat moment was. Dat kan omdat ook je IP-adres wordt opgeslagen op de server.

Fel verzet tegen hulp aan politie

Dat techbedrijven veel gegevens van je bewaren en die ook eventueel delen met opsporingsdiensten is niet zo'n verrassing. Daarentegen verzette Apple zich dit jaar wel fel tegen een verzoek van de FBI om te helpen het toestel van de San Bernardino-schutter te kraken. Het bedrijf laat ook regelmatig weten dat de versleutelde iMessages veiliger zijn dan een normaal sms'je.

Apple bevestigt tegenover The Intercept dat het inderdaad gegevens op hun servers bewaart, voor dertig dagen. De site voegt daar nog aan toe dat dergelijke gerechtelijke bevelen makkelijk verlengd kunnen worden, waardoor de politie in theorie dus maandenlang een inkijkje kan nemen in de gegevens van iMessage-gebruikers.

Meer op rtlz.nl:

FBI zou de iPhone van een terrorist hebben gekraakt. Maar hoe?
Apple veegt vloer aan met verzoek FBI

Drie wetten die dit jaar de privacy bedreigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore