Tech

Nederlanders bouwen pc die in je broekzak past

07 oktober 2016 13:30 Aangepast: 07 oktober 2016 14:11
Beeld © Ockel

De Nederlandse startup Ockel heeft een minicomputer gebouwd die functioneert als desktop-pc, mediaspeler en videochatapparaat.

De minicomputer, genaamd Ockel Sirius A, is voor 449 euro te koop via crowdfundingplatform Indiegogo, waar de Nederlanders binnen één dag meer dan 120.000 euro hebben opgehaald. Dat is flink boven hun verwachtingen: ze wilden aanvankelijk in één maand een ton ophalen.

Feedback van backers

​Ockel is een jaar geleden opgericht door Tim Haaksma (foto onder), die hiervoor bij Philips werkte en met zijn andere bedrijf Avanca al langer hardwareproducten maakt en verkoopt. Hij introduceerde vorig jaar een crowdfundingsactie voor zijn eerste product, de mini-pc Sirius B. Er werd meer dan een half miljoen euro opgehaald en klanten gaven direct wensen door voor een volgende versie. "Ze waren enthousiast over de Sirius B, maar ze wilden graag een accu en een batterij erin. Dat is de Sirius A geworden", aldus Haaksma.

Thumbnail

Inmiddels bestaat Ockel uit acht man, waaronder een industrieel ontwerper van de TU Delft die het design voor de Sirius A heeft gemaakt. Ockel krijgt daarbij hulp van Intel en Microsoft bij het bouwen en ontwikkelen van hun nieuwe apparaat, die in een Chinese fabriek in elkaar wordt gezet. 

Dit is de Sirius A

De Sirius A past met zijn formaat (15 x 8,5 x 2 centimeter) gemakkelijk in je broekzak. De buitenkant is gemaakt van aluminium met een opvallend design. "Het ontwerp is gebaseerd op het sterrenbeeld van de Grote Hond, waar de Sirius A-ster in zit. Ook voert het design warmte af zonder een ventilator te gebruiken: hij is dus erg stil." De naam Ockel blijft ook in het thema 'ruimte': de startup is vernoemd naar astronaut Wubbo Ockels. 

Thumbnail

De bovenkant is voorzien van een 6 inch-touchscherm met een full-hd-resolutie. Hier kun je Windows 10 mee besturen. Zodra je een scherm aan de Sirius A koppelt, verandert het scherm in een digitaal toetsenbord of touchpad. Je kunt via de usb-poorten ook een fysiek toetsenbord of muis aan het apparaat koppelen om hem als een desktop-pc in te zetten.

Thumbnail

Van Netflix tot Skype

Volgens Ockel kun je de Sirius A voor meer doeleinden gebruiken. Koppel het apparaat aan je televisie en gebruik hem als een mediacenter om Netflix mee te kijken. Of gebruik hem in combinatie met een bluetooth-controller om Windows 10-games mee te spelen. Ook voor het geven van presentaties of het besturen van al je slimme apparaten is de mini-pc volgens Ockel geschikt.

Omdat de Sirius A over een 3000 mAh-accu beschikt, kun je hem draadloos gebruiken. Met een volle accu kijk je ongeveer vier uur video en door de ingebouwde webcam kun je met het apparaat ook videochatten. En omdat je overal op één pc werkt, heb je altijd je bestanden bij de hand.

Thumbnail

Smartphone-en-pc-in-één

Het grote nadeel van de Sirius A is dat je hem apparaat niet kunt gebruiken als mobiele telefoon. Zo'n oplossing - een smartphone en computer in één - wordt door Microsoft gezien als de toekomst van mobiele apparaten. De Lumia 950-telefoon met Windows 10 kan in combinatie met de Continuum-adapter als desktop-pc worden gebruikt. Dat is alleen nog geen verkoopsucces.

"Daar gaan we wel heen: één apparaat waarmee je alles kunt", zegt Haaksma. "Maar daar zijn we nog niet. Windows 10 is daar nog niet volwassen genoeg voor." Ockel zou bijvoorbeeld graag een apparaat met OS X erop uitbrengen, maar dat mag niet van Apple. "Dan houd je Android en Windows over, en voor dit apparaat is Windows dan de beste keuze." 

Thumbnail

De Sirius B (links) naast de Sirius A (rechts)

Een apparaat met meerdere besturingssystemen sluit Haaksma niet uit: "Een Sirius met Windows en Android klinkt heel interessant. Maar het gebruik van Windows 10 is meer een politieke keuze: Microsoft is onze partner, en Android is van Google. Maar we zijn niet per se getrouwd met één specifiek besturingssysteem, dus ik houd alle opties open."

Ubuntu Edge

Microsoft en Ockel zijn niet de enige partijen die bezig zijn om een smartphone te bouwen die ook als desktop-pc kan functioneren. Canonical, de organisatie achter het opensource besturingssysteem Ubuntu, startte in 2014 een crowdfundingproject voor zo'n apparaat: de Edge. Dat project haalde zijn absurd hoge financieringsdoel van 32 miljoen dollar niet.

Ook gaan er al jaren geruchten dat Google zijn twee besturingssystemen Android en Chrome OS samen gaat voegen om een universeel besturingssysteem te bouwen, dat op zowel pc's als mobiele apparaten draait. Daar is tot op heden nog niets over bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore