Tech

EU: social media moeten binnen uur terreurberichten verwijderen

02 maart 2018 12:55 Aangepast: 02 maart 2018 15:54
Beeld © ANP / RTL

Techbedrijven zoals Facebook en Twitter moeten van Brussel in rap tempo terroristische propaganda verwijderen, zodra het op hun platforms verschijnt.

​Dat staat in een reeks aanbevelingen van de Europese Commissie. Het is een eerste stap naar wetgeving, maar de socialmediabedrijven worden nu al gevraagd zich eraan te houden en te rapporteren over hun voortgang.

De Europese Commissie gaat ondertussen ook 'monitoren' of Facebook en andere bedrijven snel genoeg stappen zetten.

Informatie delen

De opvallendste is misschien wel de '1 hour-rule': social mediabedrijven moeten terroristische propaganda binnen een uur na verschijning verwijderen. 

Brussel wil ook dat de bedrijven 'automatische detectie' van terroristische content implementeren. Als ze hebben uitgevonden wat de beste methode is, worden ze verzocht deze informatie te delen met andere socialmediaplatforms.

Voldoen aan de '1 hour-rule' wordt nog een hele klus. Google bijvoorbeeld, bekijkt op dit moment 98 procent van de gerapporteerde video’s binnen 24 uur, schrijft de Financial Times

Druk verhoogd

In september presenteerde de Europese Commissie al globale richtlijnen voor het bestrijden van illegale content. De aanbevelingen die gisteren gepubliceerd zijn maken de wensen van de Commissie een stuk formeler en verhogen de druk op techbedrijven flink.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore