Tech

'Cryptovaluta dwarsbomen zoektocht naar aliens'

14 februari 2018 16:47 Aangepast: 14 februari 2018 18:34
Een radiotelescoop in Australië speurt de ruimte af. Beeld © EPA

Hoe meer computers worden ingezet voor het proces om cryptovaluta aan te maken, zoals de bitcoin, hoe lastiger het wordt voor wetenschappers om naar buitenaards leven te zoeken. Want de peperdure apparatuur die zij eigenlijk nodig hebben, wordt bijna helemaal opgeslokt door de cryptovaluta.

Deelnemers aan het SETI-project, de jarenlange zoektocht naar buitenaards leven, willen graag op grotere schaal zoeken, zegt astronoom Dan Werthimer tegen de Britse omroep BBC. Voor de zoektocht zouden ze hun computers graag uitrusten met nieuwste grafische kaarten, maar die zijn simpelweg niet te krijgen.

Nieuw probleem

Het zorgt voor verbazing bij Werthimer: "Dit is een nieuw probleem. Het doet zich alleen voor bij bestellingen die we de afgelopen maanden hebben geplaatst."

De grafische kaart is vaak verantwoordelijk voor de meest ingewikkelde berekeningen in een computer. Vroeger waren de kaarten vooral gewild onder gamers, maar door de opkomst van cryptovaluta is de vraag onder 'miners' – de mensen of bedrijven die cryptovaluta aanmaken – ineens als een raket omhooggeschoten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit zijn (voor nu) de rijkste mensen ter wereld in cryptomunten

`