Tech

Jongen (18) uit Oosterhout aangehouden om DDoS-aanvallen

05 februari 2018 17:14 Aangepast: 23 februari 2018 18:13
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst. Beeld © ANP

Een 18-jarige jongen uit Oosterhout is aangehouden vanwege een reeks DDoS-aanvallen op onder meer de Belastingdienst. De site van de dienst werd vorige week platgelegd.

De verdachte zou ook achter recente aanvallen op internetsite Tweakers en provider Tweak zitten, meldt de politie. Daarnaast wordt hij verdacht van meerdere aanvallen op internetbank Bunq vorig jaar in september. 

Opmerkelijk: in september besloot Bunq-oprichter Ali Niknam geen aangifte te doen tegen een jongen die uit woede over de prijsverhogingen van Bunq DDoS-aanvallen uitvoerde. Of het om dezelfde jongen gaat, wil Niknam niet zeggen. 

'Hetzelfde IP-adres'

Wel vertelt Niknam niet zonder trots dat de politie de verdachte dankzij de oplettendheid van zijn medewerkers op het spoor is gekomen. "Uiteindelijk maakt iemand een fout en wij zagen hetzelfde IP-adres terugkomen", vertelt Niknam.

Het vermoeden dat Bunq had over de dader, werd vervolgens bevestigd door de IT-community. "Doordat we ons in het vorige geval zo schappelijk hebben opgesteld, hebben anderen hun vermoedens ook uitgesproken. Toen kwamen we bij dezelfde persoon uit", zegt Niknam.  

'DDoS- aanval blijft niet ongestraft'

Vervolgens werd het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid ingeschakeld, dat met de aanhouding wil laten zien 'dat personen die DDoS-aanvallen plegen, niet ongestraft blijven'.

Websites van Nederlandse banken zijn de afgelopen weken geregeld met DDoS-aanvallen bestookt. De politie onderzoekt of de Oosterhouter ook daarmee in verband kan worden gebracht. 

Volgens Niknam zou de 18-jarige verdachte best eens achter de DDoS-aanvallen op grootbanken ABN, ING en Rabobank kunnen zitten. "Het is slechts een vermoeden, een onderbuikgevoel, maar wellicht dat hij het ergens anders ging proberen toen het bij ons niet lukte", zegt Niknam. 

Zo nemen cybercriminelen banken onder vuur

Hoe gaat een DDoS-aanval in zijn werk? In deze video worden de recente aanvallen op banken onder de loep genomen.
`