Ga naar de inhoud
Tech

De nieuwe tijdlijn van Facebook: vijf vragen en antwoorden

Beeld © Getty

Facebook gaat dit jaar flink veranderen. Het sociale netwerk past de tijdlijn aan om de nadruk te leggen op 'betekenisvolle sociale interacties'. Maar wat houdt dat precies in? We geven antwoord op vijf vragen over de grote aankomende veranderingen.

1. Wat gaat er veranderen?

Facebookbaas Mark Zuckerberg kondigde via een bericht de aanpassingen aan de tijdlijn aan. "Een van onze grote aandachtsgebieden voor 2018 is ervoor zorgen dat de tijd die we allemaal op Facebook besteden ook goed wordt besteed", schrijft hij. De vraag is dan: hoe besteed je je tijd goed op Facebook?

Daar heeft Zuckerberg een antwoord op. Je krijgt voortaan 'meer waardevolle berichten' van vrienden en familie te zien. Daarbij kijkt Facebook naar de personen met wie je vaak contact hebt, en geeft deze personen ook voorrang in jouw tijdlijn. Je krijgt van hen vaker berichten te zien. Aan het design van de tijdlijn verandert vooralsnog niets.

2. Waarom doet Facebook dit?

"Facebook is ontwikkeld om mensen dichter bij elkaar te brengen en relaties te bouwen", zo schrijft Adam Mosseri, baas van de tijdlijn waar alle berichten te zien zijn. "De komende paar maanden voeren we updates uit in de rangschikking hiervan, zodat mensen meer kans hebben om contact te hebben met de mensen waar ze om geven."

Zuckerberg stelt dat mensen die vaak via sociale media contact hebben met familie en vrienden gelukkiger zijn: "We voelen ons meer verbonden en minder eenzaam, en dat heeft op de lange termijn effect op geluk en gezondheid." 

3. Wat betekent het voor jou?

In de komende maanden gaat het soort berichten dat je in jouw tijdlijn ziet veranderen. Zo zal je meer berichten zien van familie en vrienden waar Facebook denkt dat je op wil reageren. "Het gaat hierbij om berichten die aanzetten tot reacties [...], of het nu gaat om een vriend die advies zoekt, een vriend die om tips voor een reis vraagt of een nieuwsbericht of video waarover veel discussie ontstaat", aldus Mosseri.

Zoals je al leest: ook nieuwsberichten en video's blijven te zien in je tijdlijn. Het zullen er alleen wel minder worden. Facebook heeft uitgevers dan ook al gewaarschuwd dat hun berichten door minder mensen gezien gaan worden.

4. Zie je nog wel berichten van Facebookpagina's die je leuk vindt?

Ja, alleen zullen het er wel minder worden. Je tijdlijn bestaat dan niet meer grotendeels uit berichten van pagina's die je leuk vindt, maar uit meer persoonlijkere berichten van familie en vrienden. Berichten die oproepen om te liken of iemand te taggen worden ook veel minder vaak in je tijdlijn getoond. 

Facebook benadrukt dat de veranderingen niet hetzelfde zijn als de recente testen waarbij alle content van Facebookpagina's naar een aparte tijdlijn waren geplaatst. Tijdens deze test hadden gebruikers één tijdlijn met berichten van familie en vrienden en een andere tijdlijn voor berichten van Facebookpagina's, zoals die van RTL Nieuws.

5. Wanneer gaat de verandering in?

Facebook meldt dat de veranderingen 'de komende maanden' worden doorgevoerd. Het kan dus nog even een tijdje duren voordat je de nieuwe tijdlijn hebt. 

Zo denkt Facebook te weten wat jij leuk vindt:

Iemand al weken niet meer op Facebook gezien terwijl je weet dat ze zich suf post? Dat kan. Want niet jij bepaalt wat er in je tijdlijn verschijnt, nee, dat doet Facebook. Voor jou en nog meer voor zichzelf.