Tech

Apple zegt 'sorry' en verlaagt prijs vervangen iPhone-accu

29 december 2017 07:38 Aangepast: 29 december 2017 12:25
Beeld © EPA

Techbedrijf Apple gaat door het stof voor de manier waarop het heeft gecommuniceerd over het expres trager maken van de iPhone. Het bedrijf verlaagt daarnaast de prijs voor het vervangen van de accu van iPhones.

In de open brief ontkent het bedrijf de levensduur van producten bewust korter te maken om nieuwe iPhones te kunnen verkopen. Wel vindt het bedrijf dat klanten betere uitleg hadden moeten krijgen over de manier waarop iPhones bewust trager worden gemaakt. 

Woede

Wat Apple deed, is telefoons met slechte batterijen trager maken, om te voorkomen dat die plotseling uitvallen. Het gaat om de lithium-ion batterijen. Als die slechter worden, kunnen ze volgens Apple minder goed omgaan met plotselinge pieken in het energieverbruik.

Om te voorkomen dat de telefoon zichzelf dan zou uitschakelen, grijpt de software in door het systeem te vertragen. Toen Apple dit eerder deze maand toegaf, leidde dat tot woede onder gebruikers en zelfs rechtszaken van mensen die zich bedonderd voelen. Met de brief en vooral de korting op het vervangen van de batterij hoopt Apple de ophef in de kiem te smoren. 

50 dollar korting

Vanaf eind januari betalen klanten die de batterij van hun iPhone willen laten vervangen geen 79 maar 29 dollar. De korting geldt voor toestellen vanaf de iPhone 6. Wanneer Nederlandse klanten hun batterij goedkoper kunnen laten vervangen is onduidelijk. Apple schrijft dat het uitrollen ervan tot en met december 2018 duurt.

Ook komt Apple begin volgend jaar met een software-update met daarin functies die gebruikers beter inzicht geven in welke staat de batterij is.

Meer dan tien jaar iPhone:

Hoe het succes van iPhone begon.
`