Tech

De 'slechtste baan in tech': dit zien moderatoren van sociale media

28 december 2017 11:47 Aangepast: 28 december 2017 13:11
Beeld © Getty

Elke dag zien moderatoren van sociale netwerken de meest verschrikkelijke dingen: van onthoofdingen tot seksueel misbruik van kinderen. Ze kijken hiernaar zodat jij het niet hoeft te zien. De meestal tijdelijke werknemers kunnen maar lastig met de psychologische gevolgen omgaan.

Het wordt ook wel 'de slechtste baan in tech' genoemd: moderator zijn bij een sociaal netwerk. Ze worden meestal ingehuurd om duizenden berichten per dag te beoordelen. Sarah Katz, een van de door Facebook ingehuurde moderatoren, bekeek elke dag 8000 gerapporteerde berichten, zo vertelt ze tegen de Wall Street Journal.

Kat in magnetron

De Amerikaanse krant sprak met moderatoren over hun werk. Op dit moment beoordelen 7500 moderatoren berichten op Facebook, aan het einde van volgend jaar moet dat aantal 20.000 zijn. 

Katz kreeg 24 dollar per uur om te kijken naar video's waarin terroristen mensen onthoofden, kinderen seksueel werden misbruikt en dieren werden mishandeld. In oktober vorig jaar stopte ze met dit werk, mede omdat ze geestelijk niet kon omgaan met het zien van alle nare foto's en video's.

Eén van de oud-moderatoren van Facebook vertelt hoe hij een video moest bekijken van een kat die in een magnetron werd gegooid, waarna het apparaat werd ingeschakeld. 

'Gestoorde psycho's

Shaka Tafari was een tijd moderator bij de anonieme chat-app Whisper. Hij zegt verontrust te zijn over het aantal berichten met verwijzingen naar verkrachting en alle beelden van bestialiteit en dierenmishandeling. "Ik keek naar [...] gestoorde psycho's ergens in het bos die geen geweten hebben of menselijk contact begrijpen", aldus Tafari tegenover de Wall Street Journal. 

Tijd om te verwerken had hij nauwelijks: zijn leidinggevende hield hem op afstand in de gaten of hij wel productief genoeg was. Als Tafari een paar minuten inactief was ontving hij al een berichtje via chat-app Slack waarom hij niet werkte. Inmiddels zet Whisper een team van goedkopere Filipijnse moderatoren in om berichten te beoordelen.

Rechtszaak

Zowel Facebook, Google als Microsoft zeggen tegen de Amerikaanse krant dat ze trainingen en andere vormen van psychologische ondersteuning aan de moderatoren bieden. Volgens de moderatoren is dit niet genoeg: de meesten zoeken binnen een jaar een andere baan.

Twee oud-moderatoren van Microsoft hebben een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen omdat ze naar eigen zeggen door het werk een posttraumatische-stressstoornis hebben opgelopen, en daardoor lijden aan slapeloosheid en angsten. Volgend jaar oktober komt hun zaak voor de rechter. 

Lees op rtlz.nl

`