Interview

Bomen planten vanuit je luie stoel: hoe Ecosia onze planeet wil redden

26 december 2017 15:15 Aangepast: 26 december 2017 16:33
Christian Kroll bij een van de Ecosia-projecten in Indonesië. Beeld © Ecosia

Wat tien jaar geleden begon als een 'ideetje' tijdens een rondreis door Zuidoost-Azië is uitgegroeid tot een ecologisch zoekbedrijf dat nu ruim 18 miljoen bomen heeft geplant. Ecosia-oprichter Christian Kroll: "We moeten in een geheel nieuwe schaal denken om de planeet te redden."

Je steentje bijdragen aan een beter milieu? Ecosia maakt het gemakkelijk voor je. Het enige wat je hoeft te doen is vanuit je luie stoel hun 'groene' zoekmachine gebruiken. Ecosia steekt namelijk het leeuwendeel van zijn advertentie-inkomsten, gemiddeld 80 procent van de winst, in ecologische projecten waarbij bomen worden geplant.

Het besef van de noodzaak daarvan ontstond tijdens een wereldreis in 2007, vertelt Kroll (34) in gesprek met RTL Z. "Ik was op dat moment aan het backpacken in Nepal. Door het lezen van een artikel van Thomas Friedman in The New York Times over ontbossing besefte ik weer hoe belangrijk bomen zijn voor het klimaat. "

'Iets anders proberen' 

Zijn grote inspiratiebron was toen al Google. "Als student aan de business school van de Erlangen-Nuremberg Universiteit bedacht ik me hoeveel geld Google wel niet moest verdienen met zijn zoekmachine. Ik dacht: laat ik eens iets anders proberen. Het was gewoon een ideetje."

Samen met wat vrienden begon hij bij thuiskomst het bedrijfje Forestle, dat samenwerkte met datzelfde Google. Lang was dat huwelijk echter niet beschoren. Kroll: "Na één week stopte Google als zoekmachinepartner. Er was geen voordeel voor hen, omdat het mogelijk adverteerders kon schaden. Maar omdat veel mensen van het idee hielden, ging ik door."

7 miljoen gebruikers

Na jaren van langzame groei gebruiken vandaag de dag meer dan 7 miljoen mensen dagelijks zijn zoekmachine, waarvan ongeveer 4 procent in Nederland. De meeste gebruikers zitten in Frankrijk (zo'n 30 procent) en Duitsland (25 procent).

Het bedrijf zetelt in Berlijn, telt 22 werknemers en is druk op zoek om meer ontwikkelaars aan zich te binden. Kroll: "We groeien nu hard, maar het heeft jaren geduurd voordat ik ervan kon leven. Het ging organisch en stap voor stap. We wilden geen aandeelhouders met zeggenschap en opgelegde targets. Pas in 2013 dacht ik na een grote investering: dit wordt iets serieus."

Miniatuurvoorbeeld

Het Ecosia-team bij het kantoor in Berlijn, met helemaal rechtsonder Kroll. (foto: Ecosia)

Twaalf landen

Een jaar later, in 2014, werd de eerste mijlpaal van één miljoen geplante bomen gehaald. Vandaag de dag financiert Ecosia projecten in twaalf landen, waaronder Brazilië, Indonesië, Ethiopië, Burkina Faso en Madagaskar.

Ook werkt het bedrijf samen met het Wereld Natuur Fonds, dat recent nog waarschuwde voor ontbossing, door onder meer het verwoestende effect van sojateelt op de natuur. Nederland behoort tot de grootste importeurs van soja ter wereld.

"Ondertussen is het moeilijk om bedrijven te vinden die bomen kunnen planten", zegt Kroll. "Je kunt bovendien niet zo maar overal gaan planten. Op veel plekken, zoals Indonesië, worden die bomen zo weer gekapt. Lokale boeren kunnen meer geld verdienen met palmolie. Wij bieden ze een alternatief met bijvoorbeeld fruit- en rubberbomen."

Miniatuurvoorbeeld

In Tanzania werkt Ecosia samen met grassroots organisatie Friends of Usambara Society. (foto: Ecosia) 

Kritiek

Na Yahoo maakt Ecosia tegenwoordig gebruik van de zoekresultaten van Microsoft Bing. Iets waar het bedrijf in het verleden ook kritiek op kreeg: Microsoft zou in vergelijking met Google achterlopen qua duurzaamheid.

En als de servers van Microsoft CO2 uitstoten, hoe groen is een zoekopdracht van Ecosia dan? Kroll: "Microsoft is een hele goede partner. Het bedrijf heeft een enorme shift gemaakt onder de huidige ceo [Satya Nadella - red.] en beseft nu hoe belangrijk hernieuwbare energie is. Wij als klein bedrijf proberen hen daar elke keer als we ze spreken aan te herinneren."

Dat heeft mogelijk effect gehad. Vorige maand zegde Microsoft toe dat de helft van de elektriciteit die nodig is voor zijn datacenters in 2018 afkomstig moet zijn van hernieuwbare energiebronnen. In 2020 moet dit aandeel dan verhoogd zijn naar 60 procent.

Een miljard

Ook Ecosia heeft 2020 als stip op de horizon gezet. De komende jaren wil het bedrijf heel graag de stap maken naar Amerika, waar veel meer investeringsgeld voor handen is.

Kroll: "Ons doel is om in 2020 een miljard bomen te hebben geplant. We zitten nu op 18 miljoen bomen, dus ik begrijp hoe gek dat klinkt. Maar we moeten denken in deze hele nieuwe schaal om de planeet te redden. Daarom zijn we zo ambitieus."

`