Bright

Apple geeft toe: we maken oudere iPhones bewust trager

21 december 2017 09:36 Aangepast: 21 december 2017 09:49
Beeld © Getty Images

Als de accu veroudert, wordt de iPhone inderdaad trager. Dat doet Apple bewust om te voorkomen dat de telefoon uitvalt.

Dat heeft Apple bevestigd aan verschillende Amerikaanse media, waaronder TechCrunch. Dat deed het bedrijf nadat op Reddit deze week wat commotie ontstond omdat Apple oudere iPhones met opzet trager zou maken. Ook een uitgebreide analyse van Geekbench stelde vast dat dit het geval is.

Apple zegt dat de maatregel nodig is om 'de beste ervaring aan gebruikers te bieden'. Het bedrijf schroeft de prestaties van iPhones met oudere accu's via software-updates terug, omdat de telefoons anders kunnen uitvallen.

Batterij

Dat zou liggen aan de lithium-ion batterijen in de toestellen. "Die kunnen na verloop van tijd minder goed omgaan met pieken in dataverwerking", zegt Apple. Om op zulke piekmomenten de elektrische onderdelen te beschermen, kan de iPhone zichzelf uitschakelen.

"Vorig jaar brachten we een functie uit voor iPhone 6, 6S en iPhone SE om dit soort pieken glad te strijken", schrijft Apple. Dat betekent dat de prestaties iets verminderen en dat het toestel dus trager reageert. Inmiddels wordt dezelfde oplossing ook toegepast op iPhone 7 met iOS 11.2.

iPhone-verkoop aanjagen?

Volgens Apple is deze maatregel dus niet een manier om klanten een nieuw toestel te laten kopen. Daarvan wordt het bedrijf namelijk regelmatig beticht. Zoals Apple het uitlegt, kunnen gebruikers op deze manier namelijk juist langer met hun iPhone blijven doen.

Eind vorig jaar startte Apple een reparatieprogramma voor iPhone 6S-modellen die vanuit het niets uitvielen. Toen ging het volgens het bedrijf om 'een klein aantal  dat soms zomaar uitvalt'. Sinds iOS 10.2.1 is die bug grotendeels opgelost. Mogelijk zijn vanaf toen de prestaties bij piekmomenten teruggeschroefd.

`