Tech

Al dit moois heeft technologie ons gebracht in 2017

31 december 2017 15:08 Aangepast: 31 december 2017 15:50
Senne (12) met zijn eigengebouwde Rubiks Kubus-robot. Beeld © Eigen foto

Er was genoeg narigheid in technologieland afgelopen jaar. Maar tussen de nieuwsberichten over hacks, machtsmisbruik en verdorven bedrijfsculturen door gebeurden er ook mooie dingen. Een overzicht.

Om eerlijk te zijn: het was niet het beste jaar voor de techindustrie. De grote nieuwsverhalen kwamen vooral voort uit grote hacks en manipulatieve techreuzen.

Maar het was niet alleen narigheid: 2017 bracht ons ook deze hoopvolle berichten:

Bitcoin

We kunnen er niet omheen: de grote winnaar van het jaar is de cryptomunt, met de bitcoin als aanvoerder. Op 1 januari 2017 stond de munt nog op een koers van 998 dollar, aan het eind van het jaar is dat ...

Sinds 11 december van dit jaar is het mogelijk om te handelen in futures op bitcoin, waarmee de gereguleerde beurs ook aansluiting zoekt met de cryptomunt.

Door de hype bereikt de munt en daarmee de blockchaintechnologie de massa. Wie had gedacht dat je tijdens een knipbeurt door je kapper wordt gevraagd of jij al in de bitcoins zit? (tip om mee te praten: lees onze stoomcursus cryptotaal)

In oktober rolde het geld

Oktober was voor Nederlandse techbedrijven een topmaand om investeringen binnen te hengelen. Vier bedrijven haalden vele miljoenen binnen.

De echte knaller was al voltrokken in maart, toen online supermarkt Picnic het gigabedrag 100 miljoen euro ophaalde bij de superrijken van Nederland.

Sociale apps

Er zijn dit jaar geen nieuwe social media-apps bij gekomen die er enorm uitspringen, maar de bestaande grote apps kregen wel meer opties. Zo laat WhatsApp je sinds kort berichten verwijderen en van Twitter mag je nu twee keer zo lang van stof zijn in één tweet.

En jatten werkt, blijkt maar weer eens: Instagram verpletterde Snapchat dit jaar, met zijn Stories.

Klein maar fijn

Verder stond het jaar bol van de kleine technieuwtjes die een lach op je gezicht toverden. Zo kochten cryptofanaten voor miljoenen dollars aan cartooneske katten op de Etherium-blockchain, kwam er een gadget op de markt die twaalf overhemden in drie minuten kon strijken en ontwierp een productdesigner een extra duim voor aan je hand.

Bovendien heeft de term waterfietsen dit jaar een hele andere betekenis gekregen, dankzij elektrische fietsfabrikant Manta5.

Hartverwarmend

Naast de glimlach was er ook de vertedering. Zoals voor het project 'App een oma', een door studenten ontwikkelde dienst om appjes te printen in een verzorgingshuis.

Verder maakte de 12-jarige Senne uit Vianen een robot die een Rubiks Kubus op kan lossen en konden de studenten van de TU Delft hun geluk niet op na het winnen van de Hyperloop-competitie.

Daarnaast veel 'ahs' en 'oehs' voor het kleine opdondertje Nokia 3310, de meest verrassende - en basic - smartphone van het jaar.

Toekomst

2017 zal dus niet de boeken in gaan als tech-topjaar, maar de verwachtingen voor 2018 zijn wel weer gelegd. De Nederlandse betaalapp Ok wil volgend jaar de portemonnee overbodig maken en heeft daar grote en kapitaalkrachtige partners voor.

Verder zou de robotkeuken, een robot die je eten maakt, in 2018 op de markt moeten komen (al moeten we dat eerst nog even zien).

Tot slot gaan we eruit met een kerstgedachte: de Groningse ondernemer Mark Vletter wil de hele wereld online krijgen en stelt daarvoor miljoenen euro's beschikbaar, verdiend met de bedrijven die hij zelf oprichtte.

Dan kan de 48 procent van de wereld die nu nog offline is ook zo snel mogelijk verslaafd raken aan Facebook, gehackt worden met hun Uber-account, versuft worden door Netflix en een Twitter-haatwaterval over zich heen krijgen...