Tech

Facebook geeft toe: elke dag op Facebook kijken is slecht voor je

18 december 2017 11:10 Aangepast: 18 december 2017 16:49
Facebookoprichter Mark Zuckerberg Beeld © Getty

Als je elke dag tien minuten op Facebook kijkt en door berichten scrollt, heb je aan het einde van de dag een slechter humeur. Zelfs Facebook bevestigt dit.

De afgelopen maanden is er veel kritiek op Facebook: oud-werknemers stellen dat ze 'een monster' hebben gecreëerd en dat het sociale netwerk 'de kwetsbaarheid van de mens uitbuit'.

Facebook schrijft nu dat het een miljoen dollar investeert in onderzoek naar sociale netwerken, en dat het ook zijn eigen sociale netwerk onder de loep gaat nemen. "We hebben niet alle antwoorden, maar omdat sociale media zo'n grote rol in het leven van mensen spelen, willen we de discussie voeren", aldus David Ginsberg, hoofd onderzoek bij Facebook.

Actief communiceren

De eerste conclusie: enkel door Facebookberichten scrollen en niet reageren zorgt ervoor dat je je slechter over jezelf voelt. Dat is te wijten aan de vele positieve berichten die op sociale media staan. Volgens het wetenschappelijk onderzoek dat Ginsberg aanhaalt zijn mensen sneller geneigd om vooral hun positieve ervaringen delen. Door veel positieve statusupdates te lezen, denken we dat ons leven slechter en minder succesvol is.

Uit ander onderzoek blijkt echter ook dat actief communiceren met vrienden via Facebook juist wel goed voor je is. Het gaat dan niet om soms een berichtje achterlaten, maar Facebook gebruiken op een manier om in contact te blijven met (goede) vrienden, collega's en oud-klasgenoten. 

Volgens de onderzoekers is de manier waarop je sociale media gebruikt van invloed op je humeur en gemoedstoestand: je moet niet enkel berichten lezen, maar 'betekenisvolle interacties' hebben. En dat wil Facebook-baas Mark Zuckerberg de komende tijd gaan aanmoedigen.

Berichten van je ex

​Zo gaat Facebook voortaan de berichten van je goede vrienden bovenaan jouw timeline plaatsen, zodat je de belangrijkste statusupdates direct ziet. Ook kun je voortaan berichten 'snoozen', waardoor de statusupdates van een persoon of pagina voor dertig dagen worden verborgen.

Als laatste komt Facebook met een optie om je berichten van je ex-partner te verbergen. Dat moet volgens het sociale netwerk helpen met het verwerken van de breuk.

Zo weet Facebook wat jij leuk vindt

 

Algoritmen bepalen wat jij op Facebook te zien krijgt. Facebook probeert je tijdlijn zo te filteren dat het voor jou interessant en leuk is. Dat doen ze om jou te paaien, maar ook om geld aan jou te verdienen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore