Tech

Wifi in Starbucks laat klanten stiekem cryptocurrencies minen

14 december 2017 12:11 Aangepast: 15 december 2017 01:23
Beeld © Getty

Het wifi-netwerk in een Starbucks-café liet klanten in het geniep cryptocurrencies minen, de term voor het genereren van nieuwe digitale munten.

Het is een vrij nieuw fenomeen: computers van argeloze internetters die worden misbruikt om cryptocurrencies te minen. Dit gebeurde de laatste tijd bijvoorbeeld als je de website van The Pirate Bay bezocht

Coinhive

Maar het kan ook gebeuren als je inlogt bij een publiek wifi-punt. Bij klanten die gebruikmaakten van de wifi van een Starbucks in Buenos Aires ging hun computer eventjes hard blazen.

Dat was het moment dat de Starbucks-wifi de processor van de computer inzette om nieuwe cryptocurrencies te minen. Bij het verbinden met het wifi-netwerk werd een dienst van Coinhive uitgevoerd, waarmee klanten de digitale valuta Monero mineden. 

Het minen via Coinhive kan op zich geen kwaad: je computer kan er hooguit wat trager door worden. Door veel Starbucks-klanten voor een korte tijd Monero te laten minen kunnen de mensen achter deze actie in een dag honderden euro's verdienen.

Starbucks

​Starbucks zegt in een reactie dat het probleem is opgelost, maar geeft verder geen duidelijkheid over waarom de Coinhive-dienst actief werd zodra mensen met hun wifi verbonden. Een woordvoerder stelt dat de internetprovider die verantwoordelijk is voor het wifi-netwerk maatregelen heeft genomen.

Coinhive wordt vaker gebruikt om nietsvermoedende internetgebruikers Monero te laten minen: onder andere de Albert Heijn liet bezoekers vorige maand onbedoeld deze cryptocurrency genereren. Je kunt Coinhive blokkeren met browserplugin NoScript of een trackerblocker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore