Tech

'Monsterlijk' Facebook over kritiek oud-medewerker: 'We zijn veranderd'

13 december 2017 13:47 Aangepast: 13 december 2017 15:53
Beeld © Getty

De afgelopen maanden hebben twee oud-werknemers van Facebook zich uitgesproken over 'het monster' dat ze hebben gecreëerd. Het sociale netwerk kaatst de kritiek terug: "Facebook was toen een compleet ander bedrijf."

Deze week zei voormalig Facebook-topman Chamath Palihapitiya zich 'enorm schuldig' te voelen over het helpen opzetten van het sociale netwerk. "We hebben tools gemaakt waarmee we de sociale onderdelen uit elkaar trekken waaruit een maatschappij bestaat." Palihapitiya roept mensen op om helemaal te stoppen met sociale media.

Reacties en likes

Hij is niet de enige ex-medewerker van Facebook die zich op deze manier laat horen. Meerdere mensen hebben zich tegen de werkzaamheden van Facebook uitgesproken. Zo zei Sean Parker (kort na de lancering van Facebook in 2004 de eerste president van het bedrijf) afgelopen maand dat Facebook de kwetsbaarheid van mensen uitbuit.

Hij legde uit hoe hij, samen met Mark Zuckerberg, een manier bedacht om mensen zo veel mogelijk tijd aan Facebook te laten besteden. Dat werden reacties en likes, die als melding automatisch op je telefoon komen. "Dat zorgt ervoor dat je meer deelt, en dat leidt weer tot meer likes en reacties. God mag weten wat het doet met de hersenen van onze kinderen."

'Compleet ander bedrijf'

Facebook stelt nu in een reactie dat Palihapitiya al meer dan zes jaar niet meer bij het bedrijf werkt. "Facebook was toen een compleet ander bedrijf. We zijn gegroeid en begrijpen dat onze verantwoordelijkheden zijn meegegroeid. We nemen onze rol erg serieus en werken er hard aan om ons te verbeteren."

Ook heeft Zuckerberg aangegeven dat hij bereid is de winstgevendheid van zijn bedrijf te verminderen 'om er zeker van te zijn dat de juiste investeringen worden gedaan'.

Het algoritme van Facebook: zo wordt jouw tijdlijn bepaald

Algoritmen bepalen wat jij op Facebook te zien krijgt. Facebook probeert je tijdlijn zo te filteren dat het voor jou interessant en leuk is. Dat doen ze om jou te paaien, maar ook om geld aan jou te verdienen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore