Tech

App maakt ov-chipkaart overbodig voor incidentele reiziger

06 december 2017 12:03 Aangepast: 06 december 2017 16:57
Een treinreiziger in de trein Beeld © ANP

Met de Tranzer-app die vandaag wordt gelanceerd koop je met je smartpone een kaartje voor het openbaar vervoer of je bestelt een taxi die je direct afrekent. De app is vooral interessant voor mensen die niet vaak met de trein, tram of bus reizen.

In de Tranzer-app voer je jouw eindbestemming in, de gewenste aankomsttijd en het aantal personen waarmee je reist. Je krijgt vervolgens verschillende reisopties in beeld. Selecteert de beste optie en koopt daarna je kaartje in je app.

QR-code

Miniatuurvoorbeeld

De betaling gaat via iDeal of creditcard, waar 25 cent transactiekosten voor worden gerekend. Zodra je hebt betaald verschijnt er een QR-code op je scherm. Dit is je vervoersbewijs, dat je bij de poortjes of conducteur kunt scannen. De QR-code is meerdere keren te scannen, mocht je met meer dan één persoon reizen of door twee poortjes moeten gaan.

Reizen met korting is niet mogelijk. Daarom zegt Tranzer ook dat hun app met name bedoeld is voor 'incidentele reizigers' die niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart. In de app kun je dan ook enkel tickets voor een enkele reis en volle tarief aanschaffen. De app is ook niet te koppelen aan je OV-chipkaart.

Connexxion en RET

Treinkaartjes gekocht met Tranzer zijn geldig voor de dag waarop je ze hebt gekocht. Bus- en tramkaartjes zijn geldig voor een rit of een uur. Je krijgt een factuur in de mail die je kunt gebruiken voor je administratie. Het is daarbij niet mogelijk om je geld terug te krijgen als je een verkeerd kaartje hebt gekocht, schrijft Tranzer.

Tranzer is te gebruiken met alle treinen en de bussen van Connexxion, RET en EBS. Ook kun je met de app een taxi bestellen, waaronder Uber. Maar zodra je op deze reisoptie drukt word je vooralsnog gewoon naar de Uber-app gestuurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore