Bright

Facebook komt met chat-app voor kinderen

04 december 2017 17:05 Aangepast: 04 december 2017 19:38

Facebook richt zich met 'Messenger Kids' op kinderen onder de 13 jaar die willen (video)chatten met familie en vrienden.

Messenger Kids is een losse app die naast andere Facebook-apps bestaat. Op dit moment is hij alleen beschikbaar voor Amerikaanse iOS-gebruikers. Met de app kunnen kinderen volgens Facebook op een veilige manier met familie en vrienden chatten. Ouders houden daarbij de touwtjes in handen en kunnen de app bedienen via hun eigen Facebook-account.

Een account voor Messenger Kids moet aangemaakt worden door een ouder. Na de installatie kunnen kinderen chatten met mensen die goedgekeurd zijn door de ouders. Deze contacten staan allemaal op het hoofdscherm, met informatie wie er online zijn. Chatten kan één op één of in een groep, in video- of tekstvorm.

Geen advertenties

Net als in andere Facebook-apps zijn ook in Messenger Kids maskers, emoji en andere effecten om chats op te leuken. Als kinderen met opa en oma willen praten, krijgen die de gesprekken binnen via de normale Messenger-app. Facebook zegt dat de kinder-versie geen advertenties krijgt en dat informatie van kinderen niet wordt gebruikt voor reclame.

Facebook zegt samengewerkt te hebben met de National PTA en verschillende experts op het gebied van kinderontwikkeling en online veiligheid. Het is niet duidelijk of en wanneer de app ook buiten de VS verschijnt.

13 jaar

In Nederland moeten kinderen jonger dan 16 jaar toestemming krijgen om zich op sociale netwerken te registreren. Voor bedrijven is het hier niet toegestaan om zonder ouderlijke toestemming gevoelige persoonsgegevens van kinderen onder de 16 te verwerken. Dat staat in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) uit 2001 en de aankomende Europese privacywet.

In de meeste landen, waaronder de VS, ligt die grens op 13 jaar. Vandaar dat Facebook zijn nieuwe app richt op kinderen die jonger zijn dan dertien. Als Messenger Kids ook in Nederland uitkomt, is hij daarom wellicht geschikt voor kinderen onder de 16 jaar, al is daarover op dit moment nog niets bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore