Bright

Gelukt: Tesla bouwt grootste accu ter wereld in 100 dagen

24 november 2017 11:56 Aangepast: 24 november 2017 12:09
Elon Musk bij het project in Australië. Beeld © Getty Images

Tesla's Elon Musk beloofde de grootste lithium-ion-batterij ter wereld binnen honderd dagen te bouwen, anders kreeg Australië hem cadeau. Een flinke klus maar het is het team van Musk gelukt.

De Tesla Powerpacks zijn geïnstalleerd en aangesloten op een windpark in Jamestown ten noorden van Adelaide. De batterij heeft een capaciteit van 100 megawatt als hij volledig is opgeladen. Daarmee kan hij 8000 huizen een etmaal van stroom voorzien.

Energieproblemen aanpakken

De batterij is bedoeld om Zuid-Australië te helpen met energieproblemen. De batterij slaat schone energie op die gebruikt kan worden als backup in noodgevallen, schrijft premier Jay Weatherill. De accu is af, maar de komende dagen moet hij nog wel uitvoerig worden getest.

Vorig jaar kon het omarmen van hernieuwbare energie door de Australische overheid na een grote stroomuitval rekenen op veel kritiek. Eén van de grootste kolencentrales in het land werd gesloten ten gunste van duurzame energie.

Miniatuurvoorbeeld

De Tesla-batterij. (Foto: Getty)

Twitter-weddenschap

Dat de batterij er zo snel is gebouwd, komt door een weddenschap op Twitter tussen Elon Musk en Mike Cannon-Brookes van het softwarebedrijf Atlassian.

Cannon-Brookes vroeg Musk hoe haalbaar de beloofde honderd dagen waren. Daarop antwoordde Musk: "Tesla zal het systeem installeren en werkend hebben binnen honderd dagen na het tekenen van het contract, anders geven we hem gratis. Is dat serieus genoeg voor je?"

Het aftellen begon eind september. Dat betekent dat Tesla ruimschoots op tijd is met de levering. De kosten voor de batterij worden geschat op minstens 50 miljoen dollar. 

Miniatuurvoorbeeld

De Tesla packs worden aan elkaar gekoppeld. (Foto: Getty)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore