Tech

Bitcoin breekt door de grens van 8000 dollar, maar waarom?

20 november 2017 11:50 Aangepast: 20 november 2017 20:16
Beeld © Getty

Een bitcoin is op moment van schrijven meer dan 8000 dollar (6800 euro) waard: een nieuw record voor de cryptocurrency. Hoe kan het dat de digitale munt na dalingen van dik 25 procent weer plotseling naar een recordhoogte gaat?

De prijs van Bitcoin schommelt de laatste maanden weer flink. Er was een dip rond eind oktober, toen een bitcoin 'maar' 5400 dollar (4590 euro) waard was, en twee weken geleden daalde de prijs nog met 1000 dollar. Maar nu staat de koers weer op een recordhoogte. 

De grote vraag is: waarom? De prijs van een bitcoin wordt, net als aandelen, berekend op basis van vraag en aanbod. Waarom willen steeds meer mensen bitcoins kopen, ondanks waarschuwingen van experts?

Positieve berichten

De prijsstijging valt mogelijk te verklaren door een reeks positieve Bitcoin-berichten de laatste week. Zo kondigde betaalbedrijf Square, een grote speler in onder andere de VS en Groot-Brittannië, aan dat het sommige klanten bitcoins laat kopen en verkopen. Dat gaat gewoon via de Square-app, waarmee het verhandelen van de cryptocurrency gemakkelijker wordt.

Daarnaast hebben verschillende Zwitserse investeringsmaatschappijen aangekondigd dat klanten voortaan ook in Bitcoin kunnen investeren. En Coinbase, één van de belangrijkste Bitcoin-beurzen, meldde vorige week dat grote beleggingsfondsen voortaan ook in de populaire digitale munt kunnen investeren.

Gratis bitcoins

De mogelijkheid dat er een 'nieuwe' variant van Bitcoin op komst is, draagt hoogstwaarschijnlijk ook bij aan de prijsstijging. Zodra een nieuwe variant van Bitcoin wordt gestart, een zogenoemde 'hard fork', krijgen investeerders hun totale aantal bitcoins terug in de nieuwe variant. Als je dus twee 'normale' bitcoins hebt, krijg je ook twee 'nieuwe' bitcoins.

Dit gebeurde bij Bitcoin Cash, een nieuwe variant van Bitcoin waarvan de prijs van één munt op moment van schrijven op 1200 dollar (1020 euro) ligt. Deze munten krijgen Bitcoin-investeerders er gratis bij, en ze zijn ook direct geld waard. Bitcoin Cash is sinds 1 augustus te krijgen en inmiddels de derde meest waardevolle cryptocurrency na Bitcoin en Ethereum.

Bitcoin 2x

Een andere nieuwe variant van Bitcoin, genaamd Bitcoin 2x, is voorlopig van de baan. Bij Bitcoin 2x ​heeft de blockchain, de achterliggende technologie, meer capaciteit om transacties te verwerken.

De initiatiefnemers van Bitcoin 2x stellen dat dat een nieuwe versie de Bitcoin-community op dit moment te veel in tweeën zou delen. De plotselinge annulering van Bitcoin 2x zorgde mogelijk ook voor een prijsstijging, omdat daarmee het vertrouwen in de originele Bitcoin toenam.

Lees op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore