Bright

Pil die zelf weet of hij ingenomen is, mag verkocht worden

14 november 2017 13:15 Aangepast: 14 november 2017 15:48
De pil geeft een seintje aan de digitale pleister na inname. Beeld © Proteus Digital Health

De Amerikaanse toezichthouder op de farmaceutische industrie FDA heeft voor het eerst een 'Big Brother-pil' goedgekeurd. De pil bevat een sensor waarmee af te lezen is of een patiënt de pil al ingenomen heeft.

De twijfelachtige eer voor de eerste goedgekeurde slimme pil is voor Abilify MyCite. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis en depressies.

De sensor stuurt een bericht naar een draagbare pleister die de melding vervolgens weer doorstuurt naar een mobiele app, zodat patiënten kunnen bijhouden of ze hun pil niet vergeten zijn. Patiënten kunnen er ook voor kiezen om anderen, zoals hun behandelaars en familieleden, toegang te geven tot de informatie via een website.

Opiaten

Volgens deskundigen leidt een gebrek aan medicijntrouw in de VS tot een jaarlijkse kostenpost van 100 miljard dollar. Patiënten die hun medicijnen niet innemen zoals voorgeschreven, worden zieker en hebben daarom extra behandeling nodig of belanden in het ziekenhuis.

De technologie kan ook worden gebruikt om te controleren dat patiënten na een operatie niet te veel opiaten gebruiken of om te monitoren dat deelnemers aan klinische testen hun medicijnen nemen als voorgeschreven.

Potentieel dwangmiddel

Critici vrezen echter dat sensoren in pillen er ook toe kunnen leiden dat patiënten worden gedwongen om hun medicatie in te nemen, ook als ze dat niet willen. "Digitale medicijnen klinken als een potentieel dwangmiddel", stelt psychiater Peter Kramer tegen The New York Times.

Zo zouden verzekeraars ervoor kunnen kiezen om hun klanten korting te geven als ze gebruikmaken van een medicijnvariant met sensor erin.

Het is onduidelijk of de pil ook naar Nederland komt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen laat weten geen uitspraken te doen over lopende aanvragen. Ook wil een woordvoerder niet zeggen of er een aanvraag is ingediend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore