Tech

Nederlanders maken slimme wekker die je helpt indutten

12 november 2017 09:56 Aangepast: 14 november 2017 15:31
Beeld © Circa

Adem in, adem uit. De slimme wekker Circa van vier Nederlandse ontwerpers helpt je met allerlei trucjes om in slaap te komen. Het apparaat wordt op Kickstarter verkocht en is op weg om zijn financieringsdoel te halen.

Aan het begin van dit jaar begonnen vier Nederlandse ontwerpers aan het apparaat te werken. Samen met vier Polen, die verantwoordelijk zijn voor de hard- en software, vormen ze het team achter Circa.

Adem in, adem uit

De slimme wekker Circa helpt je om sneller in slaap te komen en beter wakker te worden. Zo speelt de wekker rustgevende geluiden af, zoals fluitende vogels, om je in te laten dutten. Ook heeft de wekker de optie om een constante toon te spelen waardoor je andere geluiden, zoals een tikkende radiator, niet meer hoort. 

Een bijzondere functie van Circa is de assistent voor ademhalen. De rode cirkel wordt getoond op het scherm van de wekker en wordt langzaam groter en kleiner. "Je ziet het licht nog net door je oogleden heen", vertelt ontwerper Daan Weijers. "De bedoeling is dat je op hetzelfde tempo ademhaalt als de cirkel. Hij gaat steeds langzamer waardoor je rustiger ademt en sneller in slaap valt."

Miniatuurvoorbeeld

Lichte slaap

Circa wekt je met standaard wektonen, je favoriete radiozender (via DAB+) of Spotify-afspeellijst. Het geluid wordt gespeeld door twee speakers onder het touchscreen. Het 5,5 inch oled-scherm heeft ook een groot voordeel: de zwarte achtergrond van bijvoorbeeld de klok is ook écht zwart, er schijnt dus geen licht naar je toe.

Volgens Weijers kom je met Circa ook beter uit bed: je wordt namelijk in je lichte slaap gewekt. Circa communiceert met een sensor die onder het matras zit en weet zo wanneer je in je diepe of lichte slaap bent. In de 30 minuten voordat je wekker af gaat kun je dan gewekt worden. Populaire apps als Sleep Cycle en Sleep as Android werken op eenzelfde manier. 

Triggi

"Je ziet vaak dat mensen net voor het slapen gaan nog even whatsappen of facebooken", vertelt Weijers. Het doel van Circa is dan ook dat je jouw telefoon niet meer naast je bed legt. Veel functies van je smartphone, variërend van het instellen van meerdere wekkers tot slaapanalyse, worden volgens Weijers door de slimme wekker overgenomen.

Daarnaast werkt Circa samen met het Nederlandse Triggi, een dienst waarmee je slimme apparaten kunt aansturen. Op die manier kun je instellen dat zodra de wekker gaat bijvoorbeeld je Philips Hue-lampen aan gaan en de Toon-thermostaat omhoog wordt gedraaid. En als de stroom uitvalt word je nog steeds gewekt: Circa heeft een accu waar hij nog twaalf uur op werkt.

199 euro

Circa wordt gemaakt in Polen en kost 199 euro inclusief verzendkosten naar Nederland. Als het financieringsdoel van 100.000 euro wordt behaald, dan ontvangen kopers de wekker rond juni volgend jaar.

"Ook als we ons Kickstarter-doel niet halen hebben we mogelijkheden om Circa op de markt te brengen", vertelt Weijers. "Maar zoals het er nu uitziet gaan we met gemak ons doel halen."

`