Bright

Raketmotor SpaceX ontploft tijdens test in fabriek

09 november 2017 13:42 Aangepast: 09 november 2017 16:19
Beeld © SpaceX

Een raketmotor van SpaceX is tijdens een test ontploft. De precieze oorzaak is nog onbekend. Er vielen geen gewonden.

SpaceX testte eerder deze week zijn Merlin-raketmotor in een fabriek in Texas toen hij explodeerde. Het ging om een zogeheten 'kwaliteitstest' van een raketmotor die nog niet voor eerdere raketlanceringen is gebruikt. Hij zou volgend jaar voor de lancering van een Falcon 9-raket gebruikt moeten worden.

Vloeibare zuurstof

De explosie zou geen verdere gevolgen hebben voor toekomstige lanceringen, meldt SpaceX in een statement. Een anonieme bron zei tegen Space.com dat het ongeval plaatsvond tijdens een 'LOX drop'-test.

Daarbij wordt een motor gevuld met een brandstof met vloeibare zuurstof om te testen of er lekken waren. Tijdens de test ging de motor niet aan, maar op een gegeven moment ontvlamde de brandstof.

Het is niet duidelijk of de motor zelf is ontploft en of het apparaat nu geheel onbruikbaar is geworden. Het kost zo'n twee tot vier weken om de testruimte waar het ongeval plaatsvond te repareren. Ook het onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing duurt nog een aantal weken.

Goed jaar

SpaceX heeft tot nu toe een druk en succesvol jaar, met al zestien geslaagde lanceringen. Dat is een verdubbeling van het vorige jaarrecord van het ruimtebedrijf. In dertien van de gevallen werd de raket na lancering weer veilig geland. De overige drie keer werd geen landing geprobeerd.

Toch gaat het niet altijd goed. In september van 2016 explodeerde een Falcon 9 op het lanceerplatform in Cape Canaveral in Florida. Daarbij ging Facebooks eerste satelliet voor internet in Afrika verloren. Een jaar daarvoor ging ook een Falcon 9 in vlammen op. Dat gebeurde drie minuten na de lancering.

Falcon Heavy

Ondertussen is het nog steeds wachten op de lancering van de Falcon Heavy. Het plan was dat de Heavy, aangedreven door drie Falcon 9-raketten die allemaal weer moeten landen, nog deze maand zou lanceren. Op de site van SpaceX staat nu 'een lancering in 2017'.

`