Tech

Geen rijen voor iPhone X in België en Frankrijk door terreur

02 november 2017 17:00 Aangepast: 02 november 2017 17:04
Mensen in de rij bij de Apple Store aan het Leidseplein voor de lancering van de iPhone 8. Beeld © ANP

De iPhone X die vrijdag in de verkoop gaat zal niet in de Franse en Belgische Apple Stores liggen. Vanwege de aanhoudende terreurdreiging is het risico voor eventuele rijen voor de deur te hoog.

Daarom is het in die landen alleen mogelijk om de iPhone X online te bestellen en dan op afspraak af te halen in de winkel. België en Frankrijk zijn de enige twee landen in de EU waar dit gebeurt, zegt een goed ingevoerde bron tegen RTL Z.

Een woordvoerder van Apple wil niet reageren op vragen.

Toch weer een rijtje in Amsterdam

Een kans op de inmiddels traditionele rij is er in ieder geval wel. In Den Haag, Amsterdam en Haarlem ligt de telefoon morgen wel gewoon in de schappen.

In Amsterdam zat op donderdagmiddag al een man of vijftien voor de deur in afwachting van de smartphone die je ontgrendelt met je gezicht en minimaal 1195 euro kost. De eerste in de rij is de 18-jarige Rico uit Enkhuizen.

Dreiging

Het actuele dreigingsniveau voor terreur in België is sinds de twee aanslagen vorig jaar op de luchthaven in Brussel en het metrostation in Maalbeek, waarbij 32 doden vielen, vastgesteld op niveau 3 van de 4. Dat betekent dat de dreiging op een aanslag nog steeds als ernstig, mogelijk en waarschijnlijk wordt beschouwd.

Er is dan meer zichtbare controle op straat en als er evenementen worden georganiseerd wordt er gekeken of er een risico is voor zogenoemde 'soft targets', zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Groepen mensen

Met soft targets worden groepen mensen bedoeld die makkelijk te raken zijn met voertuigen. "Zoals bij de aanslag op de kerstmarkt", zegt Mertens, verwijzend naar een aanslag in Berlijn in 2016 waar een vrachtwagen op een menigte mensen inreed waardoor elf doden vielen.

"Daarom treffen lokale overheden maatregelen", aldus Mertens. Dat betekent niet dat alle evenementen met groepen mensen worden afgelast, sommigen gaan ook door, mogelijk met extra beveiliging. Maar, er kan ook in overleg met lokale overheden worden besloten om een evenement niet door te laten gaan.

Waarschijnlijk is er wat er gebeurd is in Brussel, waar de Apple Store op het gebied van deelgemeente Elsene ligt. De burgemeester van Elsene reageerde niet op een verzoek om commentaar van RTL Z.

Wel vaker druk in de stad

In Nederland is het dreigingsniveau met 4 van 5 vergelijkbaar met dat in België. "Het betekent dat een kans op een aanslag reëel is", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ook in Nederland is het aan lokale overheden om te zorgen dat een stad veilig is. De vraag is alleen of het rijtje voor de Apple Store als mogelijk doelwit beschouwd kan worden, het is immers wel druk op meerdere plekken in de stad, zegt de woordvoerder.    

In Amsterdam staan er bijvoorbeeld grote paaltjes langs de weg bij het Anne Frank Huis om de vaak lange rij te beschermen tegen een mogelijke terroristische aanslag. In augustus werden er betonblokken bij geplaatst voor betere bescherming.

De vraag of er ook nagedacht is over iPhone X-rijen in Amsterdam kan een woordvoerder van de gemeente Amsterdam niet direct beantwoorden. Sinds begin deze maand komen er wel op meer plekken betonblokken bij, zegt hij.

Lees op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore