Tech

In Windows 10 zit een verborgen optie die je beschermt tegen ransomware

25 oktober 2017 12:35 Aangepast: 25 oktober 2017 19:08
Beeld © Getty

In Windows 10 zit standaard een virusscanner: Windows Defender. Door de laatste update van het besturingssysteem heeft deze scanner nu ook een anti-ransomware-optie, maar die moet je wel zelf inschakelen.

Windows Defender is Microsofts virusscanner die jouw computer veilig houdt. Het scant je computer op schadelijke bestanden en houdt in de gaten wat je allemaal downloadt. Windows Defender wordt door experts gezien als een goede maatregel tegen malware, ransomware en andere virussen.

Zo stel je de optie in

Door de laatste Windows 10-update (versie 1709) die vorige week is uitgerold, wordt de anti-ransomware-optie aan Windows Defender toegevoegd. Simpel gezegd houdt deze optie belangrijke mappen in de gaten, zoals die voor documenten, foto's en video's. Als hier plotseling een grote verandering plaatsvindt, bijvoorbeeld als alle foto's op slot worden gezet of verwijderd door ransomware, wordt die actie door Windows Defender geblokkeerd.

Je kunt deze optie inschakelen door Windows Defender te openen (je kunt hierop zoeken in het startmenu), vervolgens op 'Virus- en bedreigingsbeveiliging' te drukken en daarna naar 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging' te gaan. Daar vind je de optie 'Gecontroleerde mappentoegang' die je kunt inschakelen, en je kunt eventueel meer 'beveiligde mappen' toevoegen.

Kroonjuwelen

"Deze optie beschermt je bestanden tegen geknoei door de mappen op slot te zetten zodat ransomware er geen toegang tot heeft. Het is alsof je jouw kroonjuwelen plaatst in een kluis waar alleen jij de sleutel van hebt", schrijft Microsoft op zijn blog.

Lees op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore