Tech

Hoe de route van vermiste Anne Faber via haar telefoon werd achterhaald

04 oktober 2017 17:21 Aangepast: 04 oktober 2017 18:26
Politieonderzoek vandaag in Huis ter Heide, waar vermoedelijk kleding van Anne Faber is gevonden. Beeld © ANP

De politie weet door de telefoongegevens van de vermiste Utrechtse Anne Faber uit te lezen waar ze voor het laatst is geweest. Wat houden die gegevens in en hoe kan de politie daarmee de locatie traceren? Een uitleg.

Anne Faber vertrekt vrijdag rond half vijf 's middags vanuit Utrecht voor een flinke fietstocht. In de avond stuurt ze nog twee berichtjes naar haar vriend: om 18.15 zegt ze dat ze bij Hollandsche Rading is, om 18.50 stuurt ze een selfie. Ze is in Baarn, doorweekt door een regenbui.

Daarna is niets meer van haar vernomen. De WhatsApp-berichtjes van haar vriend komen na 19.45 ook niet meer aan (ze hebben maar één vinkje), wat erop duidt dat haar telefoon is uitgeschakeld.

Zendmasten

De politie heeft bij de telecomprovider de telefoongegevens opgevraagd. Door deze data te analyseren, bleek dat Anne Faber de ANWB-route 115802 heeft gefietst van Soest richting De Bilt, mogelijk op weg naar huis, schrijft de politie. Het laatste telefoonsignaal dat is ontvangen, is van iets voor 19.30 uur, ten zuidwesten van Soest.

Je smartphone maakt regelmatig verbinding met een zendmast, zegt Toon Norp, expert op het gebied van mobiele netwerken bij onderzoeksbureau TNO. Bijvoorbeeld tijdens het versturen of ontvangen van een WhatsApp-bericht, of bij een inkomende of uitgaande oproep. Soms maak je verbinding met een specifieke antenne van een zendmast, waarmee de richting kan worden bepaald. 

De nauwkeurigheid van de laatste locatie van een telefoon is met name afhankelijk van hoeveel zendmasten in de buurt staan. Als er veel zendmasten zijn kun je een persoon veel nauwkeuriger volgen, omdat de telefoon verbinding legt met meer verschillende masten.

Driehoekspeiling

De laatste locatie van een telefoon kan door middel van een driehoekspeiling worden opgevraagd, vertelt Peter Koop, die op het blog Electrospaces schrijft over de (Nederlandse) opsporingsdiensten. Zo'n driehoekspeiling houdt in dat je de locatie kunt bepalen op basis van de verbindingen met drie verschillende zendmasten waarmee een telefoon contact heeft gemaakt.

In de grotere steden kunnen deze driehoekspeilingen erg nauwkeurig zijn, zegt Koop: "In het centrum van een grote stad zijn er enorm veel zendmasten, waardoor de ruimtes kleiner worden. Maar in een groen bebost gebied neemt die nauwkeurigheid drastisch af." In een gebied waar weinig zendmasten staan, kan de laatste locatie een gebied van enkele kilometers zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Vermoedelijk het laatste deel van de fietsroute die Anne Faber aflegde. 

Vanavond gaan de Mobiele Eenheid (ME) en burgers zoeken in het bos rondom Huis ter Heide, waar gisteren vermoedelijk kleding van Anne Faber werd gevonden. De plaats ligt ten zuiden van Soest.

Geen Google Maps

De telecomproviders zijn verplicht om telefoongegevens te delen met de opsporingsdiensten. Zij houden een lijst bij met telefoonmasten waar je de laatste tijd verbonden mee bent geweest. Die data worden gedeeld met de politie, die vervolgens met een eigen team - soms ter plaatste met eigen apparatuur die met zendmasten verbindt - de laatste locatie bepalen, vertelt een anonieme bron binnen een telecomprovider. 

Een tweede bron bij een andere telecomprovider bevestigt dat: "Het is niet zo dat we op basis van de zendmastgegevens een exacte locatie kunnen geven. We hebben geen eigen Google Maps waarmee we onze klanten live kunnen volgen."

Vermissing Anne Faber: wat we tot nu toe weten

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`