Tech

Duitse vrouw filmt verkeersovertreding maar krijgt zelf boete voor dashcam

02 oktober 2017 12:14 Aangepast: 02 oktober 2017 14:19
Beeld © iStock

Automobilisten mogen in Duitsland geen dashcam meer in hun auto gebruiken. Een rechter heeft een vrouw daar een boete van 150 euro voor gegeven, omdat ze de privacy van anderen schond.

De 52-jarige vrouw uit München had aan de voor- en achterkant van haar auto camera's laten installeren. Die filmden in augustus vorig jaar hoe een andere automobilist bij het parkeren haar auto beschadigde. Met die beelden stapte ze naar de politie, maar ze werd zelf vervolgd.

Privacyschending

Volgens de rechter schond ze de privacy van andere weggebruikers: "Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera's gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost", staat in het vonnis.

Op een privacyschending staat in Duitsland een boete van 300.000 euro. De vrouw verdiende echter maar 1500 euro netto per maand. Daarnaast was haar auto al eens beschadigd, volgens de rechter had ze daarom een reden om een dashcam te gebruiken. Daarom valt de straf een stuk lager uit.

Wetgeving

Duitsland is niet het enige land waar de dashcam verboden is. Volgens de ANWB is het ook in Luxemburg, Oostenrijk en Portugal verboden om met een camera andere weggebruikers te filmen. In veel andere landen is het publiceren van de beelden niet toegestaan.

In Nederland mag je wel gewoon een dashcam gebruiken, zo lang je erop let dat hij je zicht niet belemmert. Als je de beelden wil verspreiden, moet je wel goed opletten. In Nederland geldt het portretrecht, waardoor je in sommige gevallen beelden niet mag verspreiden als iemand herkenbaar in beeld is gebracht.

Dit mag je doen met dashcambeelden:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore