Tech

Scherm kapot? 'Reparatie goedkoper bij fabrikant dan bij winkel'

03 november 2016 17:39 Aangepast: 29 juli 2017 21:30

Wie zijn smartphone wil laten repareren, is vaak goedkoper uit bij de fabrikant zelf dan bij een zelfstandig opererende reparateur. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentengids deed een onderzoek naar de reparatiekosten van smartphones. Enerzijds werd gekeken naar de reparatieservices van Apple, Huawei en Samsung, en elf opererende, zelfstandige reparatiebedrijven, waaronder Media Markt, MacRepair en PhoneWorld.

Vooral bij Samsung-toestellen zijn de prijsverschillen groot. Reparatie via de fabrikant is het goedkoopst voor elk onderzocht toestel: de Samsung Galaxy S6, S7 en S7 Edge. Voor het vervangen van het scherm van de S7 Edge rekent PhoneWorld bijvoorbeeld 65 euro meer dan de fabrikant zelf.

Apple: afhankelijk van toestel

Bij Apple wisselt het. Het bedrijf rekent standaard 135 euro voor het vervangen van een scherm (en 155 euro voor een Plus-scherm). Daarmee is Apple voor de iPhone 6S de goedkoopste reparateur, maar voor de iPhone 5S juist weer één van de duurste reparateurs.

Volgens de Consumentenbond loont het de moeite om vooraf even een prijsvergelijking te maken bij een reparatie. "Het verschil tussen de goedkoopste en duurste shop loopt op tot 80 euro." Een verzekering afsluiten voor schade aan je toestel raadt de bond af. "Een verzekering is relatief duur (minstens enkele tientjes per jaar) in relatie tot de schade (tussen de 100 en de 300 euro per geval)."

Bron: Bright.nl. Kijk techprogramma Bright TV elke maandagavond op RTL Z. 

Volg Bright ook via Facebook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore