Tech

'Ruim 400 miljoen accounts van erotische sites gehackt'

14 november 2016 10:10 Aangepast: 29 juli 2017 19:00

Het is waarschijnlijk de grootste hack ooit: 412 miljoen gebruikers zijn geraakt door de kraak van het erotische Friend Finder Network. Bijna 4 miljoen van deze gebruikers hadden Nederlands als taal ingesteld.

De informatie van 412 miljoen gebruikers is gelekt, schrijft de website LeakedSource. Van alle accounts waren er 339,7 miljoen afkomstig van AdultFriendFinder. Dat is een sociaal netwerk, dat door moederbedrijf Friend Finder Network wordt omschreven als 'de grootste seks- en swingercommunity ter wereld'.

Andere getroffen websites waren onder meer Cams.com (ruim 62 miljoen getroffen gebruikers), Penthouse.com (7 miljoen accounts) en Stripshow.com (1,4 miljoen gebruikers). 

Bijna 4 miljoen met basistaal Nederlands

LeakedSource heeft op een rij gezet wat de meestgebruikte en de langste wachtwoorden zijn. Ook toont het de belangrijkste taal van gebruikers in de database. Er lijken behoorlijk wat Nederlanders en Vlamingen tussen te zitten, want zo'n 3,9 miljoen gebruikers hebben Nederlands als basistaal ingesteld. Hoeveel Nederlandse accounts er exact betrokken zijn, is echter niet duidelijk.

LeakedSource schrijft dat ze 99 procent van alle wachtwoorden in de database wisten te kraken. Die waren nauwelijks beveiligd. Met de wachtwoorden en gebruikersnamen kunnen anderen niet alleen inloggen op de websites, maar kregen ze ook informatie over de browser, met welk IP-adres er voor het laatst was ingelogd en of de gebruiker voor content had betaald.

Ashley Madison

In 2015 werd de vreemdgangerssite Ashley Madison gehackt, waarbij 37 miljoen accounts op straat kwamen te liggen. Eén van de grootste hacks die tot nu toe bekend was, was die van MySpace in 2013, waarbij 360 miljoen gebruikersgegevens werden buitgemaakt.

Techprogramma Bright TV zie je elke maandag om 21:30 op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`