Tech

Virusscanners hebben nog steeds nut, en dit zijn de beste

29 november 2016 17:22 Aangepast: 01 december 2016 12:50
Beeld © iStock

Er zijn virussen die je computer gijzelen, meegluren met je webcam of in de gaten houden wat je typt. Genoeg reden om een virusscanner te nemen, vinden experts, vooral nu er zo veel goede gratis programma's zijn.

Bij virusscanners wordt vaak gedacht aan oubollige programma's die je computer heel traag maken. Dat is niet geheel onterecht: tien jaar geleden was dit vaak nog het geval. Inmiddels zijn er tal van gratis antivirusprogramma's die helpen om je computer te beschermen.

Ransomware vormt grote dreiging

"Het installeren van een virusscanner heeft zeker nut", zegt Sander van Voorst, redacteur bij techsite Tweakers. "Mensen zeggen vaak: gebruik je gezond verstand. Maar soms let je gewoon even niet op. Op die momenten kan een virusscanner je helpen."

Volgens Van Voorst vormt ransomware, een virus dat je computer gijzelt en losgeld vraagt voor toegang tot je bestanden, één van de grootste problemen. "Het is een populaire methode voor internetcriminelen om snel geld te verdienen. Mensen betalen en de daders blijven vrij anoniem, omdat er wordt betaald met bitcoin."

Ondanks dat Windows al jaren een ingebouwde virusscanner heeft, denkt Van Voorst dat het installeren van een extra antivirusprogramma de beveiliging flink verbetert. Voor Apple-computers geldt nog steeds dat er veel minder virussen zijn, mede omdat OS X een kleiner marktaandeel heeft dan Windows.

Scannen en realtime bescherming

Bij virusscanners wordt er een onderscheid gemaakt tussen een scan en realtime bescherming. Met een scan kun je de gehele computer scannen op malware. De virussen worden na de scan verwijderd, waarna je meestal de computer opnieuw moet opstarten. Het uitvoeren van een scan is in het gros van de gevallen gratis.

Bij realtime bescherming wordt alles wat je op de computer doet in de gaten gehouden door de virusscanner. Als je een schadelijke mailbijlage opent, blokkeert de virusscanner het bestand. Deze methode komt vaak voor in de betaalde variant van antivirusprogramma's.

Welke virusscanners zijn er?

1. Hitman Pro
Als je vroeger een virus kreeg tijdens het installeren van een illegaal gedownloade game, dan gebruikte je Hitman Pro om je computer weer schoon te krijgen. De virusscanner, die je 30 dagen gratis kunt testen, wordt in Hengelo gemaakt en is één van de meest robuuste programma's om malware en andere narigheid mee te verwijderen. Daarna betaal je jaarlijks 19,95 euro.

Er is ook een uitgebreidere versie, Hitman Pro Alert, die je voor 29,95 per jaar kunt gebruiken. Deze variant biedt realtime bescherming tegen virussen en houdt ook in de gaten of je webcam of toetsaanslagen in de gaten worden gehouden. De software versleutelt zelfs je aanslagen op het toetsenbord, waarmee keyloggers (virussen die in de gaten houden wat je typt) geen schijn van kans maken.

Thumbnail

2. Malwarebytes & AdwCleaner
Malwarebytes is één van de bekendste gratis programma's om virussen mee te verwijderen. De software vindt regelmatig ergens op de computer een kwaadaardig bestand, waarmee het een favoriet is van veel internetgebruikers. De betaalde versie, die 25,95 per jaar kost, biedt ook realtime bescherming.

AdwCleaner is onlangs overgenomen door Malwarebytes en noemen we daarom  nog even specifiek. Dit gratis programma ruimt zogeheten adware op: virussen die onder andere toolbars en popups tonen. Dit soort malware is niet echt gevaarlijk, maar kan door zijn aanwezige advertenties behoorlijk irritant zijn.

3. Avast
Avast biedt in tegenstelling tot de meeste virusscanners geheel gratis realtime bescherming. Daarmee is Avast één van de populairste antivirusprogramma's geworden. Ook biedt de software een wachtwoordbeheerder, waarmee je met één wachtwoord toegang krijgt tot al je andere opgeslagen wachtwoorden.

Er zijn ook twee betaalde versies van Avast. De eerste detecteert nepsites en phishingmails en kost 49,99 euro per jaar. Voor de duurste variant betaal je 69,99 euro per jaar, die updates voor geïnstalleerde software automatisch voor je installeert.

4. F-Secure Safe
Het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure heeft ook een virusscanner op de markt: Safe. Het programma ontdekt en verwijdert malware, herkent en blokkeert malafide websites en kan ook worden gebruikt om seks en geweld van het internet te filteren - voor een kindvriendelijk web.

Safe kun je dertig dagen gratis proberen en kost daarna 79,95 euro per jaar. XS4ALL-klanten kunnen gratis gebruikmaken van de software: de internetprovider heeft een samenwerking met F-Secure waardoor klanten maximaal vijf apparaten met Safe kunnen beschermen. Ook KPN biedt deze software van F-Secure aan klanten aan.

Thumbnail

5. Avira
Naast Avast biedt Avira ook gratis realtime bescherming waarmee bestanden constant worden gescand. Deze bescherming is wat trager dan de rest, maar werkt verder goed en accuraat. Ook herkent de software schadelijke sites, bijvoorbeeld nepsites die zich voordoen als Gmail om je inloggegevens te stelen.

Avira wordt geleverd met allerlei extra's, waaronder een VPN. Daarmee beveilig je jouw internetverbinding. Je mag 500MB aan data verbruiken met de VPN. De betaalde versie van Avira, die ook allerlei opschoonfuncties heeft om je computer sneller te maken, kost 44,95 euro per jaar. Er is ook nog een totaalpakket van 84,95 euro per jaar die onbeperkt datagebruik met de VPN biedt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore