Tech

Nederlandse studenten maken dart om met GoPro te gooien

06 oktober 2016 15:52 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Beeld © Aer

Drie Nederlandse studenten hebben een dart van schuim ontwikkeld waarmee je GoPro's veilig de lucht in kunt gooien. Op die manier film je, net als met een drone, beelden vanuit de lucht.

De Aer is te koop op crowdfundingplatform Kickstarter. Voor 51 euro inclusief verzendkosten koop je de dart die rond januari bij je op de deurmat moet vallen. 

Universiteit van Twente

De drie ontwikkelaars studeren aan de Universiteit van Twente en hebben het idee ongeveer een jaar geleden bedacht, zo vertelt Nick Schijvens: "We wilden graag een YouTube-kanaal met toffe beelden beginnen. Omdat iedereen al iets met drones deed, gingen we experimenteren met camera's vastmaken aan karton om daarmee gooien. Zo kwamen we op het idee voor Aer."

Het prototype voor Aer is gemaakt van een rugbybal waar de GoPro in werd gestopt. Met behulp van ducttape werd de kartonnen staart eraan vastgemaakt. "We namen het prototype mee naar het sportveld of het bos bij de campus en gingen overgooien. Die beelden zagen er gaaf uit."

Thumbnail

Speciaal schuim

De studenten gingen met hun ontwerp naar de tekentafel en haalden er een Nederlandse fabrikant bij voor de productie van de Aer. Dit bedrijf uit Ede specialiseert zich in het produceren van geëxpandeerd polypropyleen (EPP), een lichtgewicht en schokbestendig schuim dat voor de staart wordt gebruikt. De blauwe kop, die de GoPro beschermt, is gemaakt van hard plastic. 

Het gebruik van Aer is simpel: je stopt de GoPro in het blauwe bakje, schuift de staart in elkaar en draait vervolgens het bakje op de staart. Daarna kun je ermee gooien om beelden vanuit de lucht te schieten. Klanten krijgen bij elke Aer ook nog een tasje om de schuimen dart in te stoppen. En mocht er onverhoopt iets kapot gaan: een pakket met vervangende onderdelen gaat 'rond de 10 euro' kosten.

Thumbnail

70.000 euro 

Als het streefbedrag van 70.000 euro op kickstarter wordt behaald, spelen de studenten quitte. Op elke Aer die daarna wordt verkocht maken de studenten 'een beetje winst'. 

Inmiddels vragen klanten al naar andere modellen, zoals een Aer met een katapult om de dart af te vuren of een versie waar andere camera's in passen. "Misschien brengen we over een tijd wel een Aer uit voor smartphones en gaan we lekker met onze telefoons gooien", zegt Schijvens. 

De drie studenten hopen uiteindelijk een bedrijf te starten: "Als je meer dan één model bouwt ben je eigenlijk al een bedrijf, toch?"

Bekijk de Aer in actie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore