Tech

Met dit overhemd kun je zweten zonder zweetvlekken

04 januari 2017 08:06 Aangepast: 29 juli 2017 08:00

De Nederlandse crowdfundcampagne Labfresh belooft een wonderoverhemd. Je mag er op morsen en je kunt er een marathon in lopen zonder dat je naar zweet ruikt. Ik testte het maagdelijk witte kledingstuk.

Het dragen van een overhemd is geen pretje. Het staat goed, daar ben ik het mee eens, maar bij de minste inspanning en/of temperatuurverhoging klotsen de oksels en blijft iedereen op afstand vanwege de geur. Een wit overhemd is al helemaal gedoemd het einde van de dag niet te halen.

De belofte van Labfresh uit Amsterdam is dan ook bijna te goed om waar te zijn: morsen mag en een zweetlucht is verleden tijd. Challenge accepted.

De Kickstarter-video van Labfresh

Hans Klok

Bij het aantrekken van het overhemd merk je weinig dat je 'een wonder' aantrekt. Hij zit net zo lekker als een ander overhemd, al is de stof iets elastischer en iets gladder. Maar je hebt totaal niet het gevoel dat je een regenjas aan hebt.

Dat heb je wel als je de grote truc doet: rode wijn over jezelf gooien. Op de eerste dag heb ik zeker vijf monden open laten vallen door de fles rode wijn te pakken, de inhoud over mijn mouw te schenken en het er daarna doodleuk weer af te spoelen. Dichter bij Hans Klok ben ik nooit gekomen.

Halverwege dag 1 stink ik toch

Na deze euforie baalde ik er flink van dat ik na een paar uur toch mijn oksels weer voelde badderen, met de daarbij horende luchtjes. Maar nadat ik mijn ondershirt in de wasmand had gegooid, ging het een stuk beter en frisser. Ja, je zweet nog steeds en dat is nog steeds niet prettig, maar het zweet wordt veel minder goed opgenomen door het overhemd. 

De volgende dag ontvouwt het wonder zich echt: voor het eerst in mijn leven trek in een overhemd twee dagen achter elkaar aan, zonder te wassen. Het voelt als een overwinning en een tikje ongemakkelijk, maar niemand heeft het in de gaten.

In Amerika zijn al concurrenten

De wetenschap achter het overhemd wordt geheim gehouden, maar volgens de eigenaren zijn 'de vezels van de stof behandeld op een moleculair niveau voordat het gesponnen wordt in een stof'. Het materiaal is gewoon katoen (98 procent) en een beetje elastaan (2 procent).

Het is overigens niet het eerste bedrijf dat deze strijd aangaat: je hebt in de rest van de wereld een kleine tiental spelers zoals Smart Weave ('voorkomt zweetvlekken'), Ministry of Supply ('zweettransporterend') en Mizzen&Main ('zweetresistent'). Bij deze bedrijven hangt ook een bepaalde geheimzinnigheid om de shirts.

Conclusie

Na dag twee moest Labfresh toch echt in de was en een marathon kan ik er echt niet in lopen. Dus het wonderoverhemd is geen wondermiddel tegen alles. Zo blijft strijken bijvoorbeeld ook een crime.

Maar het is wel het eerste overhemd dat ik draag zonder vrees om halverwege de dag draaierig van mijn eigen geur te worden. Zelfs na een avond dansen op Oudjaarsdag kon ik het op Nieuwjaarsdag gewoon dragen. Dus, nee, het wordt helaas niet het énige overhemd dat ik in mijn kast heb hangen, maar wel mijn béste overhemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`