Tech

'Helft Android-telefoons loopt achter met veiligheidsupdates'

31 augustus 2017 11:50 Aangepast: 13 november 2017 18:27
Beeld © Getty

De helft van de Android-smartphones heeft een half jaar geleden of zelfs nog langer geleden voor het laatst een veiligheidsupdate gekregen. Daarmee lopen gebruikers risico, waarschuwt de Consumentenbond. Zie hieronder hoe jouw toestel ervoor staat.

Maar 6 procent van de door de Consumentenbond onderzochte toestellen, die allemaal minder dan drie jaar oud zijn, heeft de laatste beveiligingsupdate geïnstalleerd. Het gaat dan om de toestellen van Google, zoals de Pixel- en Nexus-lijn, en de Galaxy S8+ en Asus Zenfone 3.

Thumbnail

Door het ontbreken van de laatste beveiligingsupdates zijn Android-gebruikers kwetsbaar voor onder andere malware die je bank-app overneemt, ransomware en hackers die op zoek zijn naar gevoelige privéinformatie.

Google brengt elke maand beveilingingsupdates uit voor Android en die worden als het goed is door de fabrikanten klaargezet voor de telefoons. Ze verschillen van normale updates, die vaak worden gebruikt voor nieuwe functies. Veiligheidsupdates zijn bedoeld om lekken te dichten en te zorgen dat je toestel zo veilig mogelijk is.

Google en Samsung presteren goed

Omdat deze beveiligingsupdates per toestel moeten worden aangepast, zijn veel fabrikanten niet bereid om met name oudere toestellen van de laatste updates te voorzien. "Als de helft van de geteste Android-telefoons al een half jaar geen beveiligingsupdate meer heeft gekregen, hoe groot is dan de kans dat ze hem überhaupt nog krijgen", vraagt Babs van der Staak, woordvoerder bij de Consumentenbond, zich hardop af.

Naast Google doen ook General Mobile, die goedkope toestellen met een nauwelijks aangepaste versie van Android verkopen, en Samsung het goed. Bij lSamsung heeft ongeveer de helft van de geteste smartphones een recente beveiligingsupdate ontvangen.

Onderaan de lijst: Huawei en Wiko

Onderaan staan Huawei, Wiko, Alcatel en LG, waarvan het merendeel van de geteste smartphones een beveiligingsupdate van een half jaar of ouder heeft ontvangen. Wiko geeft daarbij vaak niet eens informatie over welke beveiligingsupdate er als laatste is geïnstalleerd.

Huawei, dat in Nederland één van de populairste Android-merken is, zegt in een reactie dat ze het onderzoek van de Consumentenbond 'serieus nemen' en de 'situatie intern gaan beoordelen'.

Op de vragen of het Nederlandse kantoor van Huawei verantwoordelijk is voor de beveiligingsupdates voor Nederlandse toestellen, en of deze updates in Nederland nu sneller worden uitgerold, wil de woordvoerder niet ingaan: "Dan zou ik gaan speculeren."

Android Oreo

Google benadrukt dat zijn eigen toestellen wel van de laatste beveiligingsupdates zijn voorzien. "Android Oreo brengt ook een grootschalige wijziging waarmee het voor fabrikanten makkelijker wordt om updates beschikbaar te stellen", vertelt woordvoerder Rachid Finge over de nieuwste Android-versie.

Bij Android Oreo zijn updates niet meer afhankelijk van de hardware van een toestel, maar worden ze universeel. Daardoor kan dezelfde software-update naar alle apparaten worden uitgerold, stelt Google.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`